Page content

Bedwantsen

Bedwantsen

De bedwants is een klein insect dat zich graag ophoudt in onze slaapkamers. Het diertje wordt vaak ten onrechte aangezien voor een wandluis. De bedwantsen zijn echter geen luizen. Bedwantsen kunnen niet vliegen maar wel snel lopen. Wanden en plafonds vormen daarbij geen belemmering.

Uiterlijke kenmerken van een bedwants

De bedwants is aan de bovenzijde ovaalvormig en aan de onderkant plat. Bedwantsen zijn roodbruin (wikipedia). Nadat ze bloed hebben genuttigd kleuren ze echter donkerrood. Bedwantsen kunnen niet vliegen. Achter hun kopje bevinden zich wel voorvleugels maar die zijn niet uitontwikkeld. Hoe kun je een bedwants herkennen? Een vrouwtjesbedwants wordt tussen 4,5 en 9 mm lang. Mannetjes zijn nog niets kleiner.

Hoe leven bedwantsen?

Bedwantsen komen vooral voor in slaapkamers. Ze leven van het bloed van mensen en tappen eens in de acht dagen wat bloed van mensen af. Ze boren daarvoor een gaatje in de huid, waarna ze zo’n 5 tot 10 minuten bloed zuigen. Larven van de bedwants hebben zelfs bij iedere vervelling bloed nodig.
Bedwantsen zijn echte nachtdieren en gaan dus ’s nachts, wanneer we slapen, op zoek naar bloed. Na hun bloedmaaltijd keren ze terug naar hun schuilplaats. Deze schuilplaats bevindt zich achter naden en kieren. Vooral het hoofdeinde van het bed is een favoriete plek. Daarnaast komen bedwantsen ook veel voor aan randen van plafonds en bij behangranden en aan beduiteinden. Dat is te verklaren uit het feit dat ze op zoek zijn naar warmte: warmte verlaat ons lichaam via het hoofd en bovendien stijgt warme lucht op.
Wanneer het zo’n 22°C is, kan een wants wel 20 tot 35 weken zonder voedsel. Bovendien legt een vrouwtjewants dan wel honderden eitjes.

Voor bedwantsen bestrijden leest u hier verder.

Bedwantsen

De levenscyclus van de bedwants

Button

Comment Section

1 reactie op “Bedwantsen


Door Fee op 2 februari 2017

Hallo,

Vorige week ben ik op introductie kamp naar Kinrooi (België) geweest voor mijn studie, en kwam onze hele groep terug met rode bultjes. Één persoon heeft bedwantsen gevonden in zijn huis daarna, ik zelf een insectje dat ik niet herken. Graag zou ik willen weten of mijn kamer geïnfecteerd is, en zo ja ook hulp bij het oplossen hiervan. De bultjes/huid-uitslag lijkt bij iedereen een beetje anders te zijn, en zelf dacht ik ook vlooien. In ieder geval jeukt het ontzettend en wil ik zeker weten dat mijn spullen niet geïnfecteerd zijn, aangezien ik binnenkort verhuis.

Vriendelijke groeten,
Fee

Plaats een reactie


*