Page content

Bedwantsen herkennen


Bedwantsen komen tegenwoordig steeds meer voor dan jaren geleden. Vooral veel hotels in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, waar vaak buitenlandse toeristen komen, krijgen er steeds meer mee te maken. Daarnaast komen bedwantsen ook in de vorm van eitjes mee met reizigers uit Oost-Europese landen. Halverwege de vorige eeuw was er behoorlijk veel overlast van bedwantsen, maar toen waren er andere biociden waardoor de bedluizen jarenlang weg waren. We weten inmiddels ook dat die biociden lang niet altijd goed waren voor mens en milieu.

Waar kun je bedwantsen vinden.

Bedwantsen verstoppen zich in naden en kieren, maar ook in stopcontacten en in randen van ledikanten. Daarnaast zijn de naden van een matras en de holle poten van het ledikant erg populair. We horen wel eens berichten van ongediertebestrijders die in een hotel in eerste instantie niets kunnen vinden. Als ze dan even met een spuitbus met pyrethrine spuiten, krioelt het van bedwantsen. Het is belangrijk dat u niet alleen in de kamer kijkt waar  het probleem zich voordoet, maar ook in de omliggende kamers. De kans is groot dat ook die besmet zijn.
Ook is er een mogelijkheid om bedwantsen te vangen met een apparaat die je bijvoorbeeld onder je bed zet. Daar zit een lokstofje in waar ze op af komen.

Bed bug dome bedwantsenval

Hoe kun je bedwantsen herkennen

Het lichaam van de bedwants is sterk afgeplat, ovaalvormig roodbruin. De voorvleugels zijn in aanleg aanwezig en achtervleugels ontbreken zelfs geheel. Bedwantsen kunnen dus niet vliegen en mogen dan ook niet verward worden met de luizen. Ze worden dan ook vaak ten onrechte wandluizen genoemd. Bedwantsen kunnen heel snel lopen: ze lopen zowel tegen wanden als tegen plafonds.
Vrouwtjes bedwantsen zijn wat langer dan de mannetjes en zijn ongeveer 4,5 – 9 mm. lang.
De eitjes van bedwantsen zijn langwerpig met een schuingeplaatst (plat) dekseltje van ca. 1 mm. lang. Ze worden vaak tegen de wand vastgeplakt.

Hier ziet u hoe een bedwants in de eerste stadium dus als nimf het bloed tot zich neemt. Ze kleuren dan tijdens de bedwantsen beet ook dieprood.

Bedwantsen brengen geen ziektes over.
Hebt u last van bedwantsen? Bestrijd ze dan zo snel mogelijk want ze verspreiden zich zeer snel.

Lees hier meer hoe u bedwantsen kunt voorkomen
Of de bedwantsenbeet kunt herkennen

Button

Comment Section

0 reacties op “Bedwantsen herkennen

Plaats een reactie


*