Page content

Bedwantsen herkennen


Bedwantsen komen tegenwoordig steeds meer voor dan jaren geleden. Vooral veel hotels in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, waar vaak buitenlandse toeristen komen, krijgen er steeds meer mee te maken. Daarnaast komen bedwantsen ook in de vorm van eitjes mee met reizigers uit Oost-Europese landen. Halverwege de vorige eeuw was er behoorlijk veel overlast van bedwantsen, maar toen waren er andere biociden waardoor de bedluizen jarenlang weg waren. We weten inmiddels ook dat die biociden lang niet altijd goed waren voor mens en milieu.

Waar kun je bedwantsen vinden.

Bedwantsen verstoppen zich in naden en kieren, maar ook in stopcontacten en in randen van ledikanten. Daarnaast zijn de naden van een matras en de holle poten van het ledikant erg populair. We horen wel eens berichten van ongediertebestrijders die in een hotel in eerste instantie niets kunnen vinden. Als ze dan even met een spuitbus met pyrethrine spuiten, krioelt het van bedwantsen. Het is belangrijk dat u niet alleen in de kamer kijkt waar  het probleem zich voordoet, maar ook in de omliggende kamers. De kans is groot dat ook die besmet zijn.
Ook is er een mogelijkheid om bedwantsen te vangen met een apparaat die je bijvoorbeeld onder je bed zet. Daar zit een lokstofje in waar ze op af komen.

Bed bug dome bedwantsenval

Hoe kun je bedwantsen herkennen

Het lichaam van de bedwants is sterk afgeplat, ovaalvormig roodbruin. De voorvleugels zijn in aanleg aanwezig en achtervleugels ontbreken zelfs geheel. Bedwantsen kunnen dus niet vliegen en mogen dan ook niet verward worden met de luizen. Ze worden dan ook vaak ten onrechte wandluizen genoemd. Bedwantsen kunnen heel snel lopen: ze lopen zowel tegen wanden als tegen plafonds.
Vrouwtjes bedwantsen zijn wat langer dan de mannetjes en zijn ongeveer 4,5 – 9 mm. lang.
De eitjes van bedwantsen zijn langwerpig met een schuingeplaatst (plat) dekseltje van ca. 1 mm. lang. Ze worden vaak tegen de wand vastgeplakt.

Hier ziet u hoe een bedwants in de eerste stadium dus als nimf het bloed tot zich neemt. Ze kleuren dan tijdens de bedwantsen beet ook dieprood.

Bedwantsen brengen geen ziektes over.
Hebt u last van bedwantsen? Bestrijd ze dan zo snel mogelijk want ze verspreiden zich zeer snel.

Lees hier meer hoe u bedwantsen kunt voorkomen
Of de bedwantsenbeet kunt herkennen

Button

Comment Section

6 reacties op “Bedwantsen herkennen


Door Kim op 24 augustus 2018

Hallo,
Nu kwam ik gisteren per toeval een artikel tegen over bedwantsen, gewoon even door gelezen altijd interessant, maar nou had mn dochtertje 6maanden 3 bultjes op dr hand 1tje op dr wang en hoofdje, ik dacht een mug over het hoofd gezien slapen met de slaapkamer open dus kan altijd binnen komen.

Maar nu las ik dat een kenmerk is,
Ik gelijk alles doorgezocht matrassen van de bedden, achter foto lijstje bovenkant van behang gecontroleerd langs de plinten, ik vind zwarte dingetjes.. maar zijn geen beestjes, beweegt niet, loop niet en die geen potjes enz enz..

Moet ik nu wel of niet aan bedwantsen denken..

Ik heb foto’s gemaakt maar die kan ik niet hier plaatsen


Door Tijmen-van-Steeg op 28 augustus 2018

Hallo Kim,
Ik heb je foto’s gezien maar dat zijn geen bedwantsen hoor. Denk dat het toch muggen bultjes zijn.
Groeten
Tijmen


Door Jennifer op 3 oktober 2018

Hallo,

Van de week vond ik in een rij vam ongeveer 5 kleine rode bultjes. Heel klein ze jeuken niet. Ik weet niet zo goed of het bedwantsen zijn. Ik heb ook een kat die buiten komt, het kunnen ook vlooienbeten zijn.

Ik heb gezocht rondom het bed en kan niks vinden.

Hoe weet ik zeker dat het bedwantsen? Voordat ik allemaal bestrijden in huis haal. Heb wel een foto gemaakt


Door Tijmen-van-Steeg op 9 oktober 2018

Ha Jennifer,
Als je beten van de bedwantsen hebt dan jeukt dat echt wel. En die zullen ook regelmatig terugkomen om een bloedmaaltijd te nemen. Dan blijft het niet bij één keer. Wellicht kun je beter eerst op vlooien controleren bij de dieren.
Tijmen


Door Cynthia op 13 oktober 2018

Geachte,
Een paar weken geleden zijn ik en mijn gezin op vakantie geweest. Hier warden we s nachts onder de lakens aangevallen door dat wij vermoeden bedwantsen.
Mijn dochter is onder het bed gekropen on iets te pakken en had er 1 op zich.
Maar nu zegt iemand teken ons dat het teken waren.

Dat denkt u?
Ik ken helaas geen foto plaatsen.


Door Tijmen-van-Steeg op 19 oktober 2018

Ha Cynthia,
Ik denk dat het geen teken zijn die onder je bed zitten. Die leven in de natuur.
Tijmen

Plaats een reactie


*