Page content

Houtworm

De houtworm

Hoewel veel consumenten bij houtwormen aan een worm denken, is de houtworm in werkelijkheid een kever. De officiële benaming van de houtworm is dan ook ‘houtwormkever’. De houtwormkever is er in twee varianten, te weten de gewone houtwormkever en de grote houtwormkever.

Algemene kenmerken van houtwormkevers

Een houtwormkever heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij zich graag tegoed doet aan hout. Een houtwormkever legt een eitje op een houten oppervlak. Dit eitje nestelt zich in het hout en ontpopt zich langzaam tot een wormpje. Het wormpje, de echte houtworm, vreet zich een baan door het hout en komt daar uiteindelijk als kevertje uit. Daarna begint het voortplantingsproces opnieuw.

De gewone houtwormkever

Een volwassen gewone houtwormkever wordt tussen 2,5 mm en 5 mm groot en is donkerbruin van kleur. Het dekschild, op de rug van de kever, bevat rijen kleine putjes.
Gewone houtwormkevers tasten zowel hout van loofbomen als van naaldbomen aan. Ook boomstronken behoren tot hun doelgroep. De gangen die door de houtworm worden geboord zijn ongeveer 0,5 mm breed en daardoor nauwelijks met het blote oog te onderscheiden. U herkent aangetast hout dan ook aan de kleine hoopjes boormeel (zaagsel) die onder het hout liggen. Een houtworm komt nooit alleen: vaak bevat een stuk hout tientallen wormpjes die evenzoveel gaatjes boren.

De grote houtwormkever

Grote houtwormkevers zijn liefhebbers van hout van loofbomen. Vooral eiken zijn populair. Een houtwormkever draait zijn hand niet om voor naaldhout maar dat moet eerst door vocht en schimmels zijn aangetast. Grote houtwormkevers worden 6 mm tot 8 mm groot. Het halsschild van de grote houtwormkever heeft de vorm van een helm en is donkerbruin van kleur.
De larven van de grote houtwormkever tasten vooral balkeinden en verbindingen aan. De kevers paren binnenin de balken en zetten hun eitjes af in zogenaamde kraamkamers. Van daaruit boren de larven zich een weg door het hout. De boorgaten zijn met 0,75 mm een half keer zo groot als de boorgaten van de gewone houtwormkever.

gat van grote houtwormkever

De spinthoutkever

Een spinthoutkever is bruin van kleur en tussen 2 en 7 mm lang. De kleur van spinthoutkevers kan variëren van lichtbruin tot donkerbruin. Spinthoutkevers vindt u vooral in opgeslagen en verwerkt hout, zoals vloeren, betimmeringen, lijsten van schilderijen en triplex platen. Vrouwelijke spinthoutkevers leggen wel 70 in zeer kleine openingen. De larve die uit het eitje komt, kruipt in het spinthout. Als de larve volgroeid is, kruipt ze tot onder de buitenste houtlaag. Daar verpopt de larve zich.
Spinthoutkevers leven in het spinthout van eiken, essen en walnoten en in andere loofhoutbomen. Ook tropische houtsoorten zoals limba, merantie, bamboe en rotan zijn populair.

De zachte houtwormkever

De zachte houtwormkever is roodbruin en verschilt van de andere houtwormkevers door zijn lange antennes. De kever wordt tussen 4 en 6 mm lang.
Zachte houtwormkevers leven in hout waar nog een bast omheen zit. Meestal is dit gedroogd naaldhout. Door deze leefwijze wordt alleen de buitenzijde van het hout aangetast.
Dringt een zachte houtwormkever echter een gebouw binnen, dan kunnen larven van de kever het hout verder aantasten.

Comment Section

72 reacties op “Houtworm


Door Margreet op 5 november 2013

Dag Tijmen,

Erg blij ben ik met jouw doorverwijzing naar een ongediertebestrijder van de zomer.
Het is met mijn beeld wel iets anders gelopen. Toen ik daar kwam zag deze meneer dat de bast om de stam heen zat.
En dat wilde ik ook graag zo.
Toen waarschuwde hij me en zei dat die bast er af zou vriezen. Dat zou reuze jammer zijn.
Dat gingen we dus niet doen.

Met goed advies in deze kwestie vertrok ik weer met boomstam.
De boktor in dit natte hout zou geen bedreiging vormen voor de boktor in timmerhout…
Het beeld is inmiddels verkocht en de nieuwe eigenaar zal nog overleggen met deze meneer of uitgassen nog een alternatief is.

Dus tevreden ben ik zeker over jouw advies, maar het invriezen is niet gebeurd.

Met vriendelijke groet,
Margreet


Door Esther op 12 november 2013

Wij hebben een salon en eettafel met vermoedelijk houtworm of ander ongedierte. In de tafels zelf zie ik geen gaatjes. Echter zie ik wel regelmatig op de vloer onder de tafel een soort witte poeder.
Eind januari gaan wij verhuizen en voor die tijd willen we graag onze tafels weer ‘schoon’ hebben zodat we dit probleem niet mee verhuizen naar ons droomhuis. Wat is jullie advies en is er een vriezer in de buurt van Amsterdam? Wat zouden de kosten zijn en is transport ook mogelijk het zijn nogal zware tafels om te verplaatsen.


Door Tijmen op 12 november 2013

Hallo Esther,

De kans is wel groot dat dat houtworm is. Wanneer je een klap op de tafel geeft zie je dan ook dat er boormeel uit de tafel komt? Wanneer je gaat verhuizen is het zeker goed om deze tafel te laten behandelen en ja invriezen is de enigste mogelijkheid. Wat de kosten zijn kan ik je zo niet zeggen dat is per firma verschillend. En voor transport zou je een verhuisbedrijf of koeriersdienst kunnen vragen. Ik zal je wel wat adressen van vriesbedrijven doormailen.

Groeten
Tijmen


Door Ineke op 2 april 2014

Hallo Tijmen,
Ik heb ook een vraag. Ik heb een uitgebouwde caravan van iemand gekocht (vaste standplaats) en daarin is een hele mooie onbehandelde houten kast blijven staan. Deze zit echter vol kleine gaatjes die eruit zien als resultaat van houtworm. De caravan heeft zo’n twee jaar leeg gestaan. Ik zie alleen nergens houtstof. Zou er nog houtworm in kunnen zitten of is dit alleen het gevolg van dat er ooit houtworm heeft gezeten. Hoe kan ik dat controleren?
Alvast dank!


Door Tijmen op 5 april 2014

Hallo Ineke,
Het hoeft natuurlijk niet dat er actieve houtworm in zit. Maar het kan wel. Wanneer u er geen boormeel onder of in de kast ziet liggen zal het meevallen. Kijk ook goed in de kast op de latjes, bijv. als je laatjes eruit kunt halen daar wil ook vaak actieve houtworm zitten. Ook een mogelijkheid is om een gedeelte af te plakken met papier wanneer de houtworm eruit komt zal deze zich door het papier vreten en zie je de gaatjes.
Groeten
Tijmen


Door Daphne op 6 mei 2014

Beste Tijmen, dank voor alle informatie op je site, ik heb veel geleerd! Heb je voor mij een adres in de omgeving van Den Haag waar ik mijn stoelen waar houtworm in zit naartoe kan brengen?
Hartelijk dank.


Door Tijmen op 7 mei 2014

Hallo Daphne,
Per mail verzonden. Houd je me op de hoogte hoe het gegaan is?
Tijmen


Door Anita op 27 mei 2014

Hoi Tijmen,

In onze vensterbank zitten kleine gaatjes van verschillende groottes maar allemaal tussen de 1 a 2 mm. Sinds deze week hebben we op de kamer (met die vensterbank) kleine torretjes variërend tussen de 2-4mm. Het is een redelijk ovaal kevertje met 2 antennes en is heel donker (bruin/zwart) van kleur. Mocht je een foto willen zien, stuur ik die graag op. We willen namelijk graag weten welk type kever dit betreft en of het noodzakelijk is dat we er iets aan doen.

Groetjes Anita


Door Tijmen op 30 mei 2014

Hallo Anita,
Je mag me wel wat foto’s sturen naar dit mailadres. Ik weet niet of ik er goed uit kan komen want dat wil nog wel eens tegenvallen vanaf een foto. Wil je zeker weten wat het is dan kan ik het wel laten determineren. Hier zitten wel kosten aan verbonden maar dan weet je zeker wat het is en wat je er aan doen kunt.
Groeten
Tijmen


Door Jeroen op 24 juni 2014

Hallo Tijmen,

Wij zijn net haardhout in de schuur aan het opslaan (goed droog) om komende winter te stoken. Hier zitten alleen wel allemaal gaatjes in / buitenkant aardig vermolmt. Sommige gaatjes zijn naar mijn idee aardig groot voor (klassieke) houtworm (schatting 3 mm). Kan dit boktor zijn? En loopt de schuur gevaar? Las iets over grotere boorgaten en nat- / droogboorders. De schuur is twee jaar geleden wel helemaal behandeld tegen toen actieve houtworm. Hier zit dus een giflaag op. Nu geen actieviteit meer.

Hoor graag van je. Ben er niet helemaal gerust op.

Groet, Jeroen


Door Tijmen op 24 juni 2014

Hallo Jeroen,
Dit hoeft geen probleem te zijn. Er bestaat wel een kans dat wanneer het warm wordt in de schuur er in het hout het één en ander tot leven komt en je dan kevertjes in de schuur ziet vliegen. Het beste is ook om alleen datgene mee naar binnen te nemen wat je die avond gaat opstoken.
Tijmen


Door Mira op 9 december 2017

Hallo Tijmen, kan dit dan geen kwaad voor de schuur als zich hier ook hout van balken etc bevindt?

Groet,
Mira


Door Tijmen-van-Steeg op 9 december 2017

Als je houten balken naar binnen brengt die besmet zijn dan zou ik die toch wel eerst behandelen ja.

Tijmen


Door Dave op 14 juli 2014

Hallo Jeroen,
wij hebben in de tuin al 5jaar een eiken boomstam liggen met al mooie zwammen etc er op. Maar nu zie ik dat er op 3 plekken redelijk grof zaagsel/meel in hoopjes op de grond ligt. Er zitten gaten in de boomstam van ongeveer 6mm.

Kan dit het hout van het huis aantasten, doordat ze gaan vliegen of is dit geen houworm/boktor?

Bedankt, Dave.


Door Tijmen op 14 juli 2014

Hallo Dave,
Dit kan wel een boktor zijn. Maar dit noemen we de nathoutboorders en die zitten alleen in het verse hout. U hoeft geen bang te zijn dat deze in uw huis aan het werk gaan. Dat zijn de zogenoemde drooghout boorders.
Groeten
Tijmen


Door Peter Streefkerk op 1 september 2014

Zowel voorafgaand als tijdens en na afloop van de behandeling hebben wij een zeer positieve indruk gekregen van Tijmen van Steeg. De offerte was vooraf goed uitgewerkt en daardoor geen verrassingen achteraf, een zeer prettige manier van werken. Al met al een aanrader!


Door wil op 19 september 2014

Waar vliegen spinthoutkevers of bokters heen als ze uit t hout komen. Ik heb er 12 bij tv kast zien liggen maar die waren al dood. Tv kast 4mnd oud teakhout uit indonesie’. Kast retour winkel


Door Tijmen op 19 september 2014

Hallo Wil,
Deze zullen hoogstwaarschijnlijk op het licht afvliegen dus richting raam.
Groeten
Tijmen


Door wil op 22 september 2014

Hoi bedankt voor je antwoord. Hoe kan het dat ze dood zijn als ze net uit het hout zijn?
Gr wil


Door Jeroen op 6 november 2014

Hoi Tijmen,

We hebben een nieuw huis gekocht met een onbewerkte houten vloer, nu hebben we daar een koffietafel neer gezet op een vloerkleed.
Wij vermoeden dat de koffietafel houtworm heeft. Licht zaagsel en er zitten kleine gastjes in.

Gaan houtwormen door een vloerkleed?

Groetjes

Jeroen


Door Tijmen op 6 november 2014

Hallo Jeroen,
Dan is het verstandig om de koffietafel z.s.m. te laten behandelen. Of houtworm door een vloerkleed gaat weet ik niet maar erlangs weet ik dat wel kan. De houtwormkever kan namelijk vliegen.
Groeten
Tijmen


Door Nelleke op 19 april 2015

Hoi Tijmen, Wij willen binnenkort een woning kopen. Bij de bezichtiging zagen we gaatjes in de ondervloer (hout). Lijkt houtworm. Op alles sites vind ik enkel mogelijkheden voor offertes maar nergens prijzen. We willen een richtprijs. Moet je als je het in de vloer aantreft het hele huis laten doen (de vloer gaat eruit denken we maar misschien niet als er niks onder ligt). Wat voor bedragen gaat het over? Vloer is ongeveer 25m2 (begane)


Door Frans op 27 april 2015

Hallo Tijmen
Ik heb last van houtworm in de balkconstructie van de woning. Nu wil ik na het behandelen met een vloeistof tegen houtworm, de balken afdekken dmv het schilderen ervan. Zou dat een verstandige keus zijn ?


Door Tijmen op 6 mei 2015

Hallo Frans,
Als het maar goed behandeld is dan is dat geen probleem. Wanneer het geverfd is en ze komen daarna nog voor de dag wordt het lastiger behandelen.
Groeten
Tijmen


Door Hannie op 13 juli 2015

Leuk tafeltje gekocht bij leen bakker
Wit gelakt staat vanaf januari in huis en met de warmte boren er ineens hout kevertjes uit maar er
lagen ook dode kan ik er mee terug gaan


Door Tijmen op 18 september 2015

Deze hebben er gegarandeerd ingezeten toen u het kocht. Daar is geen twijfel over mogelijk.
Tijmen


Door Femke op 29 juli 2015

Goedendag,
Kunt u mij het adres geven van een locatie in Friesland waar ik onze kasten kan laten invriezen?

Met vriendelijke groet,
Femke


Door Ger op 31 augustus 2015

Ik heb een balk waar een lichte vorm van houtworm is aangetroffen.
Is dat goed zelf te doen? Moet ik de balk kaal schuren? We zien maar een klein deel dat is aangetast, maar moeten we dan de rest en omgeving ook behandelen of slechts het lokale punt? Weet je een bedrijf bij ons in de omgeving (Gouda/Rotterdam) en wat zijn de kosten ongeveer?


Door Tijmen op 3 september 2015

Als de balk geverfd is kun je die het beste laten injecteren. Schuren en dan insmeren is maar de vraag of het middel er nog diep genoeg intrekt.
Beter om het te laten doen dus.


Door danny op 8 oktober 2015

Beste tijmen,

Ik hoop dat jij me een antwoord kan geven(ik heb ook eventueel een filmpje/foto)

Ik heb zelf een bielzen tafel gemaakt a 300 kilo.
De balken hebben buiten gelegen en waren vol gezogen met regen en ze zijn onbehandeld eiken nou zag ik van de week een klein beetje houtstof liggen onder de tafel. Dus nu ben ik vandaag wezen kijken en vind ik aan de onderkant van de tafel kleine bruin/rode beestjes bijna niet te zien met het blote oog. Ik schat ze op 1 a 2mm groot. Ze hebben de vorm van een kever en zijn glanzend.

Ik hoop dat jij me kan vertellen wat dit is en of ik bang moet zijn voor houtworm en eventueel de rest van mijn woning.


Door Tijmen op 31 oktober 2015

Hallo Danny, ik vermoed dat het hier om andere kevertjes gaat. We kunnen ze voor u laten determineren zodat je exact weet om welke beestjes of het gaat.


Door Alie op 2 december 2015

Beste Tijmen,
Ik heb net nieuw openhaardhout gekregen.
Als de kachel eenmaal aan staat leg ik altijd een blok op de houtkachel om al een beetje voor te warmen. Nu vliegen hier de kleine houtwormkevertjes uit, ongeveer 3 mm.
Kan dit kwaad?
Ik heb wel eens gehoord dat het nu geen broedseizoen is dus dat de kevertjes geen larven kunnen leggen en doodgaan.


Door Tijmen op 8 december 2015

Hallo alie,
In openhaardhout zitten de zogenaamde nathoutboorders. Die doen geen kwaad in huis. Geen punt dus.


Door Piet op 27 januari 2016

Hallo,

Ik heb vorig jaar een nieuwe hardhouten achterdeur laten maken en afhangen door een gerenommeerd bedrijf, nu ligt er sinds kort elke keer poeder onder de deur, ik vroeg me af of dit kwaad kon. Ik weet niet wat ik er aan zou moeten doen en of het kwaad kan voor de toekomst
Ik zie graag uw reactie


Door Tijmen op 30 januari 2016

Hallo Piet,
Wanneer het poeder uit de deur komt. En dat is te controleren door te kijken of je er gaatje bij ziet komen. Wellicht is de deur gelakt of geverfd en dan kun je dat goed beoordelen dat het actieve houtworm is. Als dat het geval is dan kun je de deur laten invriezen, vergassen of gammastralen.
Groeten
Tijmen


Door Willie op 15 maart 2016

Omg . Wat een verhalen ik wordt er gewoon bang van. Lijken wel monsters die beesten. Hoe ze zich verspreiden . Ik heb 3 jaar geleden mooi oud kastje gekregen . Nu kon ik hem eindelijk neer zetten waar ik wilde dus helemaal blij zitten er allemaal gaatjes in en ligt zaagsel in het kastje .ik benbang nu na al dit te lezen dat het zich verspreid naar de rest houten overkapping ect.
Mijn idee was ? Kast heel snel weg te doen . Of is met petroleum behandelen een optie?


Door Tijmen op 15 maart 2016

Hallo Willie,
Helaas helpt petroleum niet. Je zult toch wel een goed werkend middel als Perwood moeten gebruiken. Daarna kun je de kast gewoon weer gebruiken en veel plezier aan hebben.
Groeten
Tijmen


Door Mady op 18 mei 2016

Hallo Tijmen,
Ik heb een vraag: ik heb een oude dekenkist via marktplaats gekocht. Deze is gebeitst aan de buitenkant. Toch zie ik een aantal kleine gaatjes aan de binnen- en buitenkant. Ik heb een nieuwbouw woning van beton, dus ik ben niet zo bang voor de constructie. Echter wil ik natuurlijk in andere houten items in huis (zoals de trap, de plinten, de kasten (overigens allemaal geverfd) geen houtworm. Is het verstandig om deze dekenkist eerst een tijd op een witte doek te laten staan om te zoeken naar zaagsel of kan ik deze beter meteen behandelen door hem te laten invriezen? Met vriendelijke groet Mady


Door Berry op 23 mei 2016

Beste Tijmen,
Een aantal maanden geleden hebben wij in het toilet ter decoratie een wand met openhaardhout opgetrokken. Sinds kort tref ik steeds torren in het toilet. De kleintjes kunnen vliegen. De grote (ongeveer 1 cm groot) herken ik in eerste instantie als spinthoutkevers, hoewel ik ze lastig te onderscheiden vind van een boktor. We hebben een parketvloer. Levert dit mogelijk problemen op? Zo ja, is het makkelijk te bestrijden?

Vriendelijke groet,

Berry van Lammeren


Door Tijmen op 23 mei 2016

Hallo Berry,
Dit zijn de zogenaamde nathoutboorders. Die doen verder geen kwaad in het hout in de woning. Toch kan het vervelend zijn al die kevers die nu door de warmte uit het hout komen. Om te bestrijden zou je de stammetjes in een vriescel moeten brengen.
Groeten
Tijmen


Door Erik op 14 december 2016

Hallo Tijmen,

Ook wij hebben een partij openhaardhout waar de wormen inzitten. Je hoort ze smakken.
Nu lees ik dat je de stammetjes in de vriezer moet doen maar je begrijpt dat dit niet praktisch is.
Heb je ook een andere alternatieven?


Door Tijmen op 22 december 2016

Hallo Erik,
De houtboorders in openhaardhout zijn een ander soort dan de houtboorders die je in huis aantreft. Dit noemen ze de nathoutboorders en die brengen geen schade aan in je woning. Wel komen ze door de warmte van de haard daardoor uit het hout. De overlast die je hebt is dat je de beestjes door je kamer ziet vliegen of dood liggen voor het raam.
De beste oplossing is om alleen dat hout in huis te leggen wat genoeg is voor 1 dag of avond.
groeten
Tijmen


Door Remco op 30 december 2016

Beste Tijmen,

In onze garage hebben we in de dakconstructie balken waar de vloer van de daar op gebouwde opbouw op rust. Deze opbouw is vier jaar geleden door de vorige eigenaars geplaatst.

In een drietal balken zie ik kleine (houtworm)gaatjes, erg lokaal en ze lijken al eerder behandeld(het hout lijkt in een soort beits te zitten rond de gaatjes). We horen geen geknaag en ik heb ook niet het idee dat er meer gaatjes bij komen. Of dit echt zo is weet ik niet.

Hoe kan ik vaststellen of er nog steeds houtworm in zit? Als ik op de balk klop met een papiertje eronder dan komt er wel wat stoffigheid los, maar of dat recent boormeel is weet ik niet.

Groeten,
Remco


Door Tijmen op 3 januari 2017

Hallo Remco,

Plaatselijk alleen de gaatjes behandelen is niet zinvol. Het zijn de wormen die de schade veroorzaken en op het moment dat deze wormen verpoppen naar kevertjes gaan ze uitvliegen en maken dan pas de opening. Het leed is al geschied als je het gaatje ziet. De kevertjes die uitvliegen kunnen nieuwe eitjes ergens op het hout leggen. Als je die gaatjes behandeld kom je achter het probleem aan.
Vaststellen of je actieve houtworm hebt: Dan zou je bijv. papier op de balken kunnen plakken. De uitkomende kevertjes vreten dan ook door het papier heen. Dat duidt dan op activiteit.
Groeten
Tijmen


Door Yvette op 13 juni 2017

Een half jaar geleden hebben wij via marktplaats een oude dekenkist gekocht. Nu vind ik heel vaak boormeel op mn spulletjes die er in staan dus vermoed ik houtworm. Nu maakt me die kist niet zo veel uit. Maar… hoe groot is de kans dat de houtworm nu ook elders in mn huis zitten??


Door Maarten op 18 juni 2017

Hallo Tijmen,
Sinds driekwart jaar hebben we een grote houten overkapping tegen ons huis laten zetten.
De staanders zijn geschaafde eiken palen van 18x18cm. Op sommige plaatsen zitten er kleine gaatjes in de palen. Ik dacht dat dit uitgewerkte boorgaatjes waren, door beestjes gemaakt toen de boom nog leefde. Het valt ons nu op dat er kleine vliegende beestjes in-en uit kruipen. Is dit schadelijk ? en zo ja Wat moeten we hier aan doen ?


Door Alexandra op 3 juli 2017

Ik heb een oldtimer caravan met houtworm, hoe krijg ik de houtworm daar uit?


Door Marianne op 6 juli 2017

Gister ineens mijn teakhouten stoelen vol kleine insecten, er zitten ook plakkerige afzettingen op de stoelen. Gister de stoelen afgeborsteld en gespoten, maar natuurlijk niet allemaal. Geprobeerd te fotograferen.
Weet je wat dit is. Stoelen staan ’s winters in de schuur, heb ze al bijna 15 jaar. En wat kan ik het beste doen?


Door Annelies op 17 juli 2017

Hoi Tijmen, wij hebben een kast gekocht waar houtwormgaatjes in zaten, volgens de vorige eigenaar was de kast behandeld en de houtworm niet meer actief. Na iets meer dan een half jaar zijn er in de gehele houten vloer (in de huiskamer waar de kast staat, ongeveer 30 m2) kleine gaatjes in de opvulling van de nerven (dit is een zwarte opvulling waar witte niet geheel doorboorde rondjes in zijn gekomen) te vinden en beginnen er gaatjes te vallen in kleine noesten van het hout. Kan dit duiden op houtworm of is het gewoon een zeer slechte kwaliteit houten vloer?


Door benny op 24 juli 2017

in men trap zitten ook gaatjes vandaag zag ik wat poeder liggen trap is geverfd wat kan ik best doen


Door Eric boons op 5 september 2017

Beste,
Wij hebben vorig jaar september een veranda laten plaatsen tegen onze woonkamer , dat is wit opgeschilderd, en heeft een glazen dak, nu zag ik op het glas wat bruin/ beige zaagsel liggen , ik maak me zorgen, wat zou het kunnen zijn en wat kan ik het beste doen, de veranda is helemaal in de lak gezet.
Ik hoor het graag, van je.


Door Albert op 5 november 2017

Beste,
Houten heipalen en vloerbalken lagen al een aantal jaar buiten droog opgeslagen onder een afdak en is nu gezaagd voor openhaard hout. Blijken hele delen verzadigd te zijn van houtworm gaatjes. Regelmatig geef je aan dat het geen gevaar kan als nathoutboorders binnen in huis komen via openhaard hout. Hoe weet ik nu zeker dat het nathoutboorders zijn en geen drooghoutboorders? zodat ik met een gerust hart het openhaard hout voor 1 dag binnen kan zetten?


Door Tijmen-van-Steeg op 8 december 2017

Dan zul je deze moeten laten determineren om er zeker van te zijn. Maar het hout 1 dag binnen en dan verbranden zul je ook geen risico lopen.
Groeten
Tijmen


Door Sabine op 10 december 2017

Hallo, wij gaan binnenkort verhuizen, nu is er iets raars met onze tuintafel… er liggen hoopjes zaagsel onder de tafel aan de zijkanten. Heb afgelopen zomer af en toe een kevertje gezien met een driehoekig schild. Tafel is van steigerhout en staat altijd buiten( ook nu in de kou) kan ik dit behandelen met een spulletje uit de bouwmarkten of is dat niet afdoende? Ik wil geen ongedierte in mijn straks nieuwe overkapping


Door Tijmen-van-Steeg op 15 december 2017

Ha Sabine,
Bestel dan dit middel ( Perfacs houtwormmiddel ) Dan ben je er ook snel vanaf.
Groeten
Tijmen


Door Agnes op 13 december 2017

Goedemiddag,

Wij hebben een woning gekocht uit de jaren vijftig, dus met houten vloeren (ook de verdiepingsvloeren) We hebben de woning ondertussen grotendeels gestript en zien nu 1 plek in het dakbeschot waar het lijkt of daar houtworm zit. Precies naast de plek waar een wespennest zat ter grootte van een basketbal. Het is dan toch raar dat dan niet in de hele kap houtworm zit, of elders in de woning? Of zou het toch iets anders zijn (zeker ook gezien de locatie, er lijkt ook een muizenhol naast te hebben gezeten)? Advies zal zeker zijn om de hele kap te behandelen? We gaan het dak nog vervangen dus dakbeschot gaat er allemaal nog af, beter voor of na die tijd behandelen? Het duurt nog ca. een half jaar voor het dak eraf gaat, is het dan aan te raden om het wel direct te doen omdat er anders teveel risico is dat het ook in de gordingen en vloer zit? Of qua kosten beter wachten tot het dakbeschot eraf is.

Zie uw reactie met belangstelling tegemoet,

Groet,
Agnes


Door Tijmen-van-Steeg op 15 december 2017

Hallo Agnes,
Het zou best kunnen dat het lokaal op die plaats zit. Maar als je toch nog bezig bent met strippen. kun je beter daarna nog eens goed kijken of laten kijken of er evt. meer besmetting is. Als er alleen daar in het dakbeschot een besmetting zit kun je in theorie doordat je het dakbeschot toch gaat vervangen zonder behandeling verder gaan. Maar het kan in principe wel dat er eitjes gelegd zijn elders waar je jaren later pas achterkomt. Dus ook een preventieve behandeling zou op zijn plaats kunnen zijn.
Bel me anders (06-21276531) t.z.t. als je alles gestript hebt.
Tijmen


Door Lieke op 9 januari 2018

Goedenavond,
Ik heb via marktplaats een oud kastje gekocht. Twee keer behandeld met houtwormmiddel en toen boven gezet (naast een verwarming…). Vandaag zag ik tot mijn schrik dat de gaten groter geworden zijn. Ik heb het kastje meteen buiten gezet! En ga het toch maar weggooien…

Ik ben nu zo bang voor mijn andere houten spullen! Vloer, kast die ernaast staat, tafeltjes en ander kastje in dezelfde kamer! Zijn mijn zorgen terecht?

Alvast bedankt voor uw reactie!


Door Ster op 10 januari 2018

We hebben een nieuw huis gebouwd met in het zicht eiken balken. Nu vinden we af en toe een beestje op de muur of in de gordijnen wat erg veel lijkt op een boktor. Moet ik me zorgen maken?


Door Tijmen-van-Steeg op 15 januari 2018

Hallo Margret,
Het is beter om eerst het beestje te laten determineren voordat je je zorgen om niets gaat maken. Als het boktor is zou je ook boormeel moeten zien liggen en gaatjes in de balken zien verschijnen.
Groeten
Tijmen


Door Frank op 26 januari 2018

Beste Tijmen,

Onlangs heb ik een dakkapel laaten plaatsen op ons jaren 30 huis. Nu gaf 1 van dde timmermannen aan dat er aan de buitenkant van onze kap in het hout kleine gaatjes zitten. Een aantal zijn wat ouder en zwart, maar ook een paar ‘recente’ met geel zaagsel er naast.
Mijn vraag aan jou is wat ik hier het beste mee kan doen? Ik heb de binnenkant van het dakbeschot nog niet geïsoleerd en afgewerkt (echter daar heb ik ook nog geen gaatjes etc ontdekt) en de buitenkant overweeg ik om er speciaal afdektzeil over de kap aan te brengen onder de tengels en panlatten, dit ter voorkoming van evt lekken.

Ik hoor graag van je hoe ik het beste kan handelen.

MvG Frank


Door Tijmen-van-Steeg op 30 januari 2018

Ha Frank,
Als er toch actieve houtworm in zit zou ik daar zeker wat aan laten doen voordat je de boel gaat wegwerken en je er niet meer bij kunt komen.
Tijmen


Door Marie op 13 februari 2018

Ik heb een volledig gelakte kast en onlangs vond ik een dode kever in verborgen hoekje. Op het eerste gezicht geen last maar nu ik de laden heb gepoetst heb ik enkele dagen later een soort meel gevonden. Voorlopig maar in een lade maar wel aan de kant dat ik de kever vond. Alle lak wegnemen is onmogelijk. Behandelen is dus zeer moeilijk.Alles kan wel gedemonteerd worden en dan misschien een deel van de kast laten invriezen. Of de volledige kast. Trouwens ik zou niet weten waar ik naartoe moet want ik woon in België. Ik hoorde ook over luchtledige behandelingen. Of misschien de aangetaste delen vervangen door nieuwe ? Ik had al last van de tapijtkever en nu dit. Kunt u mij raad geven ?


Door A. Boon op 10 maart 2018

Dag Tijmen, ik heb vorig jaar 10 oude kaasplanken (160cmx35 cm) gekocht en daar blijkt nu houtworm in te zitten. Vooral aan de uiteinden zie ik veel boorgangen en gaatjes. Het liefst zou ik de planken in laten vriezen. Heeft u een adres in de omgeving Wormer/Wormerveer?


Door Dominique op 19 april 2018

Beste,
We hebben al 10 jaar een mooie rij co nierenhaag staan. Nu zijn er 3 bomen aangetast. De bladeren zijn verkleurd en worden dor. We merken aan het einde van de zijtakken kleine hoopjes zaagsel op. Vermoedelijk zitten we dus met een houtworm? Heb jij enig idee wat dit zou kunnen zijn? En wat we eraan kunnen doen? Zodat ook de andere bomen niet besmet raken?

Groetjes,
Dominique


Door Tijmen-van-Steeg op 21 mei 2018

Hallo Dominique,

Beter om hier even een hovenier naar te laten kijken. Dit kan geen houtworm zijn

Tijmen


Door Niek op 21 juli 2018

Hallo
Thuis ben ik een schuur aan het opknappen en in de houtconstructies zijn op enkele delen gaatjes te vinden. De schuur is al 40 jaar oud dus kan dit een gevaar opleveren of hoef ik hier niks aan te doen. Ik heb geprobeerd te kijken of er boormeel te vinden was maar dat is erg lastig maar ik heb nog niks gevonden.
Alvast bedankt,


Door Niek op 21 juli 2018

Hallo Tijmen
Thuis ben ik een schuur aan het opknappen en in de houtconstructies zijn op enkele delen gaatjes te vinden. De schuur is al 40 jaar oud dus kan dit een gevaar opleveren of hoef ik hier niks aan te doen. Ik heb geprobeerd te kijken of er boormeel te vinden was maar dat is erg lastig maar ik heb nog niks gevonden.
Alvast bedankt,


Door Marjan op 22 juli 2018

Dag,
Wij hebben een (natte) boomstam gezaagd en gekloofd, en bij het stapelen viel ons op dat er gaatjes ter groote van 3-4 mm in zitten. Na verder zoeken, blijken er nog levende poppen/kevers in de gangen te zitten welke nog niet uitgevlogen zijn.
De stam ligt al meer dan een half jaar op ons terrein, mogelijk zijn er dit voorjaar al beestjes uitgevlogen. Ik heb twee vragen: (1) kan dit kwaad voor ons huis, wat een geheel houten kap heeft en (2) kan dit kwaad voor de bomen in onze tuin ? Ofwel: kunnen we het laten liggen, of zo snel mogelijk afvoeren? Hartelijk dank vast,
Marjan


Door Tijmen-van-Steeg op 5 februari 2019

Hallo Marjan,
Dit kan geen kwaad voor het hout in je huis en ook niet voor de andere bomen. Dit zijn de zogenaamde nathoutboorders en zitten in het hout wat aan een rottingsproces onderhevig is.
Tijmen


Door Astrid op 30 juli 2018

Beste Tijmen, Ik heb houtworm in mijn houten vloer geconstateerd, om precies te zijn is het de spinthoutwormkever. Ik ben voornemens om de hele vloer eruit te slopen maar ben huiverig voor het afvoeren van de planken ik woon nl in een appartementencomplex…alles moet dus via de liften afgevoerd worden waardoor de kans bestaat dat overige bewoners eitjes onder de schoenen mee hun woning in nemen…horrorscenario!!! dus feitelijk zou ik voor het afvoeren de bestrijdingsdienst in moeten schakelen, kun jij advies geven? Heb je enig idee hoe verzekeringsmaatschappijen hier mee om gaan?


Door Tijmen-van-Steeg op 30 juli 2018

Hallo Astrid,
Ik begrijp je gedachtengang. Maar ik denk wel dat je hier te ver in door slaat. Maar je zou de planken toch in plastic in kunnen pakken als je ze afvoert dan loop je zeker geen kans.
Tijmen

Plaats een reactie


*