Page content

Steenmarters verjagen


U mag alleen steenmarters verjagen, want ze bestrijden met gif, vangen of doden is verboden! Steenmarters zijn namelijk een beschermde diersoort omdat hun aantal snel afnam. Vanwege de bescherming neemt hun aantal echter wel weer toe, waardoor de kans op overlast door steenmarters ook toeneemt.

U kunt op dit moment op een prima manier de steenmarter verjagen door zijn schuilplaats, in uw huis of auto, af te bakenen met de H.H. Spray.  Dit middel is al langer verkrijgbaar voor andere doeleinden en geeft ook hier in goede resultaten.

Steenmarters verjagen in huis

U hebt last van een steenmarter (of een vrouwtje met jongen) in huis. Hoe kunt u deze nou het best verjagen? Allereerst moet u controleren of de steenmarter zich nog in huis bevindt of niet. De kans dat de steenmarter aanwezig is, is klein omdat steenmarters actief worden zodra het donker wordt.
Wanneer u de steenmarter overdag probeert te verjagen, is de kans groot dat u hem niet aantreft: hij houdt dan rust in een andere rustplaats, buiten de woning. Wanneer de steenmarter niet meer in huis aanwezig is, kunt u rondom huis alle gaten en kieren die groter zijn dan 5 á 6 cm afsluiten. Hierdoor voorkomt u dat de steenmarter bij zijn terugtocht naar uw woning weer binnen kan komen. Zorg wel dat u het gaas voor de gaten en kieren goed vastmaakt: steenmarters hebben een zeer sterke drang om terug te gaan naar verblijfplaatsen en zullen dan ook hun uiterste best doen om weer binnen te komen zoals te zien in dit filmpje.

Steenmarters verjagen in volière

Steenmarters komen graag in volières omdat ze dol zijn op de eieren van de vogels en op jonge vogeltjes. Ook in kippenrennen komen ze daarom graag. Wilt u steenmarters verjagen in de volière, dan moet u alle gaten en gaatjes groter dan 5 á 6 cm goed afsluiten met stevig gaas. Steenmarters zijn creatief en zullen proberen om het gaas weer los te krijgen of om een andere ingang te vinden. Werk dus secuur. Doe de kippen en vogels ’s nachts in een nachthok dat goed kan worden afgesloten, zodat de steenmarter ze niet te pakken kan krijgen.

Steenmarters verjagen onder de auto

Het is ontzettend moeilijk om een steenmarter onder een auto vandaan te jagen. Op internet circuleren allerlei huis, tuin en keukenmiddeltjes die allemaal wellicht wel eens geholpen hebben maar die niet voor iedere situatie afdoende zijn. Wat tot nog toe het beste helpt is gaas onder een auto te spannen wat golft als de steenmarter er op loopt. Daar wordt hij zenuwachtig van en zal er niet op komen. Maar sinds een jaar is er nu ook een anti marterspray op de markt.

Een andere manier is de steenmarter verjagen met ultrasoon. De meningen zijn hier nogal over verdeeld. Een steenmarter went aan het geluid. Het meeste vertrouwen heb ik in het apparaat met bewegingssensor. Dan gaat het geluid ineens aan wanneer de marter erbij is en geeft dat een groter schrikeffect dan een continu geluid waar hij langzaam naar toe gaat.

Lees hier meer over de Mustolet anti marterspray

 

Zoekt u contact met een gecertificeerde bestrijder uit uw omgeving?

Button

Comment Section

30 reacties op “Steenmarters verjagen


Door Rianne op 7 maart 2014

Van de week heeft een steenmarter zich onder het kippenhok gewurmd er onze twee bejaarde krielkipjes meegesleurd en (waarschijnlijk) opgegeten. Hoe diep moet ik gaas ingraven wil dit niet nog eens gebeuren? Of zijn er makkelijkere manieren om de kippen te beschermen?

groeten


Door Tijmen op 11 maart 2014

Hallo Rianne,
Dit is heel moeilijk te zeggen. Marters zijn zeer slimme dieren en als ze zin aan uw krielkipjes hebben dan zijn ze tot veel in staat. Ik denk dat u het gaas wel ongeveer een meter in de grond moet graven om goed te weren. Maar is de bovenkant ook wel dicht?


Door Jan Brouwer op 29 juli 2017

Lamp met bewegingsmelder. Mijn kippen lopen dag en nacht al 10 jaar vrij rond. Slapen in een open hok.


Door Els op 5 juni 2014

Hallo Tijmen,
Ik woon direkt aan het bos en denk nu dat ik vanmorgen een poepje hebt ondekt bij de ren en bij uw beschrijving, dat er een marter meteen aan de ren met de kloek met kuikens heeft gezeten, (de honden hebben wel aangeslagen vannacht maar dat doen ze telkens snachts, bos he…) gelukkig leeft alles nog 🙂 maar wil wel weten, of deze spray die u aanprijst, ook gebruikt kan worden voor het tegen de ren aan te sproeien bijvoorbeeld en of dat dan de honden niet bij de kloek weghoudt want die vinden de kleintjes gewoon erg leuk om naar te kijken ieder jaar weer…

Groeten en vast bedankt.


Door vanuytven op 4 juli 2014

Marter teroriseert heel de buurt 20 kippen en een eend
gedood in de kinderboerderij op school de buren zijn
hun 4 kippen ook al verloren wij sluiten onze kippen
goed op maar 1kip was niet binnen te krijgen en lag

s, morgens doodgebeten


Door Doeven op 23 juli 2014

Hartelijk dank voor de tips en aanwijzingen.
Het duurde even maar moest wachten op de aannemer.
Heeft pas gelegen zijn werk kunnen afmaken. Hoop dat de steen marter nu niet de buren gaat lastig vallen. Nogmaals bedankt.


Door Hanneke van vonno op 5 mei 2015

Mijn buren vermoeden een steenmarter te hebben. Ze hebben de regenpijp omwonden met prikkeldraad. Helpt dat wel echt?
De marters klimmen toch veel makkelijker langs de muur omhoog, dan langs een gladde pijp?
Graag commentaar…


Door Tijmen op 6 mei 2015

het is beter om een krans van gaas om de pijp aan te leggen.


Door Pascal op 6 maart 2016

Hallo,
De dakdekker heeft onder de dakpannen van mijn huis verse voedselresten in de steenwol aangetroffen. Op de zolder ruikt het heel onfris. En op het zeil op de zoldervloer ligt een opgedroogde plas bruin vocht.
Kan dit passen bij een marter die onder mijn dakpannen zijn eten bewaart?
Groet Pascal


Door Tijmen op 9 maart 2016

Ha Pascal,

Ik heb je ook een mail gezonden. Dit lijkt wel heel erg op een steenmarter.
Tijmen


Door marie op 19 juni 2016

Hallo Tijmen

Ik vermoed dat ik steenmarters in huis heb . S’nachts hoor ik constant geknaag en veel geruis . Ik heb ratteval ,rattegif,en ook rattelijm geplaatst want ik dacht dat het een muizenplaag was.Maar heb helaas niets kunnen vangen.
ik heb snachts voor dat ik ging slapen een zak met harde brood in het midden van de keuken gezet en de dag nadien zag ik dat die zak aan de andere kant van de keuken stond .
help!


Door Tijmen op 14 juli 2016

Ik vermoed dat u heel veel muizen hebt.
Groeten
Tijmen


Door Rpm op 10 november 2016

Heb Eem marter onder mijn motorkap hoe krijg ik hem weg voor dat hij schade aanricht?


Door Tijmen op 19 november 2016

Auto binnen zetten. Gaas onder de auto leggen of de mustolet anti marterspray gebruiken.


Door Matty op 13 juni 2017

wij hebben waarschijnlijk een marter onder het dakbeschot van de aanbouw, we horen ’s nachts gestommel en geschreeuw. We kunnen hier niet bij zonder het dak helemaal weg te moeten halen. Het gaat hier om ons huis in Tsjechie, een oud huis waarbij voor isolatie gewoon stro is gebruikt. Wat kunnen we doen? Is zo’n spray ook hier te koop misschien?


Door j wiersma op 9 juli 2017

wij hebben volgens mij een steenmartel onder de dakpannen,horne geluid hoe los je dit op


Door Dieter op 15 september 2017

Verschuilt een marte zich ook welles in een kruipruimte onder de vloer. We horen s’nachts onder de vloer gekrab en getippel.


Door ReAn op 1 december 2017

Hallo een vraagje:
Graaft een marter zich ook onder de grond door een schuur in? Als slaapplaats of zo ? Ik heb ruim een volle emmer zand bij elkaar, of is dat eerder van een ander dier…
Alvast hartelijk dank


Door Tijmen-van-Steeg op 2 december 2017

Ik denk van een ander dier. Verschillende soorten ratten graven eerder gangen.


Door Wim Snoeren op 7 december 2017

Heb pas mijn schuurtje opgeruimd en een week later kan ik ook emmers zand eruit halen wel tot 15 cm hoog er liggen tegels in van 30×30 maar er is een strook van 5 cm aan de zijkant waar de tegels vrij liggen,hier hoopt het zand op,ik woon in een natuurgebied en heb recent meerdere keren een boommarter gezien


Door Tijmen-van-Steeg op 8 december 2017

Marters zijn doorgaans geen gravers Wim.
Ik denk dan eerder aan mollen of ratten.
Groeten
Tijmen


Door Annette op 9 december 2017

Beste Tijmen,
Ik kwam er afgelopen week achter dat er in de achterwand van mijn keukenkast een vuistgroot gat is geknaagd. Het dier dat dit gedaan heeft heeft ook van alles wat eetbaar was geproefd, alle verpakkingen waren opgescheurd en veel dingen waren meegesleept naar het gat in de achterwand. Ik woon in een omgeving waar ook steenmarters voorkomen. Zou dit door een steenmarter gedaan kunnen zijn?


Door Tijmen-van-Steeg op 9 december 2017

Ik vermoed van niet Annette maar het zou kunnen. Vindt je geen uitwerpselen in de kastjes?
Groeten
Tijmen


Door Lisanne op 9 januari 2018

Beste Tijmen,
Ik heb al meerdere malen hard gestommel en gekras vanachter mijn dakbeschot vernomen. Het is een ruimte waar ik niet bij kom. Wel heb ik er op gebonkt toen ik wakker werd van het gestommel en gekras. Hierop hoorde ik gegrom. Ik vermoed dat dit een steenmarter is. Ik hoor gemengde verhalen over het ultrasoon apparaat en zou ook niet weten hoe ik het zou kunnen afbakenen of de spray te gebruiken. Graag hoor ik van u, want hij zit boven mijn bed!


Door verhoeven paul op 15 januari 2018

WE ZITTEN MET EEN STEENMARTEL ONDER ONS DAK HOE KRIJGEN WE DIE SNEL WEG het is bijna onmogelijk van alles af te dichten aan ons dak


Door Tijmen-van-Steeg op 17 januari 2018

Hallo Paul,

Het lijkt me beter om dan een bestrijder met ervaring van steenmarters te laten komen kijken zodat die de juiste adviezen kan geven. Dit is voor mij ook wel heel lastig zo op afstand zonder beeld hoe het er bij jou uitziet.
Je kunt hier het formulier invullen voor een contact


Door Ria op 9 mei 2018

Beste Tijmen,
Ik heb er eentje onder golfplaten dak van garage zitten.
Alle gaten met purschuim toegespoten.. maar hij bijt het er terug uit en zit terug gezellig eronder. Nu heeft hij 1 gaatje waar hij in en uit gaat… heb er een prop met ammoniak ingelegd .. daar is hij vies van.. heeft nieuw gaatje ernaast opengebeten 😂. Weet niet meer wat doen , grtjes.


Door Tijmen-van-Steeg op 15 mei 2018

Pur schuim is niet afdoende om steenmarters te weren. Je hebt echt steviger materiaal nodig als gaas ed.
Tijmen


Door Pieter vd Ploeg op 11 juli 2018

Steenmarters in huis zijn te verjagen door een (draagbare) radio aan te zetten, dag en nacht. Mijn buurman doet dat ook al jaren; heeft nooit last van marters. Bij mij zaten ze in huis: na 2 weken dj-praat + muziek -we waren zelf even op vakantie- zijn marters verdwenen.


Door Tijmen-van-Steeg op 14 juli 2018

Ha Pieter,
Dan heb jij veel geluk gehad. Dit is lang niet altijd het geval.
Tijmen

Plaats een reactie


*