Page content

article content

Verschillende soorten ratten

In Nederland hebben we een paar veel voorkomende rattensoorten o.a. de Bruine rat, de Zwarte rat, de Muskusrat en de Woelrat, die ook behoorlijk overlast of ziektes kunnen veroorzaken. We zien de volgende verschillen.

  1. Bruine rat (Rattus norvegicus) komt voor zowel binnen als buiten in huizen, kelders, schuren, of bij het water. De lengte van de bruine rat is van kop en romp  15 – 24 cm. De staartlengte van 11 – 26 cm. De meest voorkomende verspreiding van ziektes is de ziekte van Weil, hantavirus en de pest.
  2. Zwarte rat, (Rattus rattus) komen wat minder voor en vooral hoger in gebouwen. De zwarte rat heeft een kop romp lengte van 21 – 29 cm. En staartlengte van 15 – 23 cm. De meest voorkomende verspreiding van ziektes zijn de pest en trichinose.
  3. Muskusrat, (Ondatra zibethicus) komen veel voor en leeft veelal in het water. De kop romp lengte van de muskusrat is 25 – 40 cm. En staartlengte van 19 – 28 cm. De schade die de muskusrat veroorzaakts is voornamelijk aantasting van dijken.
  4. Woelrat, (Arvicola amphibius) komen redelijk veel voor langs wateroevers.  Kop romp lengte van de woelrat is 12 – 23 cm. En staartlengte van 4 – 14 cm. De woelrat graaft voornamelijk gangen in de oevers. Hierdoor storten de oevers in.

Hoe ziet een bruine rat er uit?

De bruine rat is een knaagdier met een vrij korte snuit. De vacht is over het algemeen grijsbruin. De onderzijde van de bruine rat is lichter van kleur. Dit geldt ook voor de staart die bijna kaal is en korter dan het lichaam.

bruine rat

Bruine rat (Rattus norvegicus)
Bron: Rob van Veldhuijzen

Hoe ziet een zwarte ruit eruit?

De zwarte rat heeft een langere ruige vacht in de kleur zwart tot lichtbruin. De onderzijde is wat lichter van kleur. Iets grotere oren dan de bruine rat en dun behaard. De staart is even lang of zelfs langer dan het lichaam.

Zwarte rat (Rattus rattus)

Zwarte rat (Rattus rattus)
Bron: Wikipedia

Hoe ziet een muskusrat eruit?

De muskusrat heeft een dikke vacht een stompe kop en de oren kun je bijna niet zien. De staart is aan de zijkanten afgeplat. De muskusrat kan ongeveer 1,5 kilo wegen. De achterpoten met gedeeltelijk zwemvliezen zijn langer dan de voorpoten.

muskusrat
(Ondatra zibethicus)
Bron: wikipedia

 

Hoe ziet een woelrat eruit?

De woelrat heeft een dikke glanzende vacht bovenop roodbruin tot donkerbruin van kleur en de onderzijde geelgrijs. Een stompe snuit met 4 tenen aan de voorpoten en 5 aan de achterpoten. De staart is iets korter dan het lichaam.

Woelrat (Arvicola_terrestris)

Woelrat (Arvicola_terrestris)
Bron: Wikipedia

Wat is het verschil tussen een rat en muis

  • Een volwassen muis is kleiner dan een jonge rat.
  • De staart van een muis is langer dan van een rat
  • De staart van een muis is behaard van een rat kaal
  • Een muis heeft grote oren een rat kleine
  • De muis heeft kleinere poten dan de rat

Producten om zelf ratten te kunnen bestrijden vindt u hier

Comment Section

1 reactie op “Verschillende soorten ratten


Door Luc op 10 januari 2019

Beste,
Kan een rat een gat maken door steen en voegsel? Wij hebben een boerderij en hebben in een kot een gat gevonden met een hoge gruisel berg en een gat dat ver door gaat

Plaats een reactie


*