Page content

Klustervliegen


De klustervlieg lijkt veel op de kamervlieg maar is ietsjes langer. De klustervlieg is ca. 8 mm. Lang. Klustervliegen zijn herkenbaar aan de vele goudkleurige haren op de bovenzijde van borststuk (Thorax). Het achterstuk (Abdomen) is grijs.

Klustervliegen komen in ruimtes voor in grote clusters (opeenhoping, groep of tros) De latijnse naam is Pollenia rudis F.

insecten klustervlieg

Klustervliegen in huis op zolder of kamers

In het najaar gaan deze vliegen zich klusteren en op zoek naar een overwinteringsplaats. Dat kan zijn in holle ruimtes als een spouwmuur, onder de pannen, maar ook ruimtes in huis zoals zolders of kamers klusteren deze vliegen zich. Dit is dan vaak wel op hoger gelegen plaatsen dus bovenin een woning of flatgebouw, trappenhuizen, liftschachten enz.

Deze zwermen kunnen zeer grote aantallen vliegen betreffen. In het voorjaar ontwaken ze uit hun rusttoestand of winterslaap en worden dan actief en verspreiden ze zich soms weer massaal door het gebouw.

klustervlieg

Vliegennest

Mensen denken al snel bij de honderden, duizenden en soms miljoenen klustervliegen op zolder aan een vliegennest. Maar dat is absoluut niet het geval. Ze komen puur in huis om te overwinteren en klusteren dan samen in een tros. Klustervliegen hebben helemaal geen nest. Ze leggen hun eitjes buiten in de wormen.

Waar komen klustervliegen vandaan

De klustervliegen komen altijd van buiten waar ze in het najaar in het zonnetje nog even op de muur zitten te drogen en dan in de spouw of onder de pannen trekken.

De beste manier om een vliegenplaag te voorkomen is dan om alle toegangswegen voor de vliegen dicht te maken. Je moet dan alle kiertjes van een halve millimeter en groter afdichten met kit. Nu zal dit in enkele nieuwe huizen wel kunnen maar wanneer je oudere huizen hebt dan heb je zoveel kiertjes en gaatjes waar een vlieg door kan zodat het ondoenlijk is om dat te dichten.

Heel herkenbaar van deze vliegen is ook dat mensen vaak hele slome vliegen door het huis zien vliegen. Dit zijn dan de klustervliegen die eigenlijk half in slaap zijn en door de temperatuur wat in de war zijn.

Klustervliegen in huis bestrijden

Ik ga dan als volgt te werk. Ik sluit de ruimte zoveel als mogelijk af (ramen en deuren dicht) en spuit dan met deze Topscore vliegenspray zo hoog mogelijk in de ruimte langs plafond, nok balken, gordingen ed. Vergeet ook niet de kieren bij een kozijn. Ook probeer ik wat in eventuele naden te spuiten.

Door zo hoog mogelijk te beginnen zakt het middel vanzelf naar beneden en evt. vliegende insecten komen er dan ook mee in aanraking. Ongeveer 1 bus voor een complete zolder is voldoende.

Vliegen bestrijden zonder gif

Je kunt de vliegen ook bestrijden zonder gif te gebruiken. Daarvoor kun je dan deze vliegenlampen ophangen. Wel goed om deze lampen continue te laten branden. Dat op het moment dat er wat door een kiertje naar binnen komt ze ook zo snel mogelijk met de lamp in aanraking komen. Je kunt een hele zolder of ruimte met deze grote vliegenlamp bestrijken.

Er zit ook een opvangbak onder en daar kun je dan ook wat lokstof in leggen om extra aantrekkingskracht te krijgen. Kleine ruimtes zijn prima met deze vliegenlamp af te vangen

 

Comment Section

20 reacties op “Klustervliegen


Door Leonie op 25 september 2017

Wij hebben klustervliegen tussen de Velux dakvensterramen zitten. Als we het raam rond deze tijd opentrekken na een week zitten er allemaal vliegen die gestresst naar binnen vliegen. Wat kan ik daar aan doen? Ze komen niet naar binnen als we alles dichtlaten maar moeten toch ventileren ..


Door Tijmen-vanSteeg op 4 oktober 2017

Ha Leonie,
Je zou er horrengaas voor kunnen doen.
Tijmen


Door Vincent op 15 oktober 2018

Je kan kousebroek gebruiken bij in of uitgangen van verluchting


Door Sandra op 23 januari 2018

Ik woon sinds een half jaar in het huis en had allerlei vliegen op zolder; gespoten tussen alle kieren..200 stuks. In de winter was het rustig, nu beginnen ze langzaam te komen. Weer gespoten en nu nog maar een paar. Wat is de kans dat er achter de houten schotten (bij plafond en raam) nog meer zitten? Of gaan ze op ten duur weg?


Door Tijmen-van-Steeg op 24 januari 2018

Ha Sandra,
Wel fijn dat je ze zo snel dood hebt met de Topscore spay. Maar je vraag of ze op den duur weggaan? Ja dat wel maar ze komen ook weer terug helaas. De klustervliegen laten een soort feromoon achter waarop ze terugkomen en ook andere vliegen lokken. Ze komen puur daar naartoe om te overwinteren. Je zult dus altijd wat overlast kunnen ondervinden in het najaar en in het voorjaar als ze weer vertrekken.
groeten
Tijmen


Door Iris op 7 februari 2018

Hoi,

We hebben vorige week de zolder laten isoleren met pur-schuim. Nu zitten er ineens allemaal vliegen beneden in de keuken. Kunnen dit klustervliegen zijn? Dat ze in de spouw/dakbeschot op zolder zaten en door de isolatie zijn “wakker geworden” ofzo en er uitgekropen zijn?
Het zijn er overigens geen honderden, maar een stuk of 20 ofzo.
En hoe krijg ik ze dan weg?
Ik hoor het graag.

Groet,
Iris


Door Tijmen-van-Steeg op 7 februari 2018

Ha Iris,
Als alle naadjes en kiertjes goed zijn dicht gepurd dan zou je ze niet binnen kunnen krijgen. Waarschijnlijk zijn ze wel voor de dag gekomen door de gassen. Je kunt ze het beste opzuigen en hopen dat het hierbij blijft.
Tijmen


Door Eva op 12 maart 2018

Hoi tijmen

Wij hebben nu voor het tweede jaar last van klustervliegen op zolder. We merken bij zonnige dagen dat we ineens weer tiental vliegen in huis hebben. Recent hebben we onze hele spouwmuren laten isoleren, dus hier kunnen ze niet meer zitten.
Dus dan zitten ze onder het dak? Wij slapen op zolder, dus alles is afgewerkt. Alleen het is een oud huis, dus her en der wel kieren, maar niet
Goed toegankelijk om echt goed te sprayen.
Op welke plaatsen kunnen ze nog zitten, ook tussen vloerlagem? wat kunnen we hier aan doen, het echte voorjaar moet nog beginnen..🙁


Door Liesbet op 30 november 2018

Wij hebben hetzelfde probleem reeds gedurende jaren 🙁 We zouden er graag eens definitief van af geraken…


Door José Westerhof op 31 mei 2018

Hoi, ik heb klustervliegen in de huiskamer. Kan ik daar die spray ook gebruiken of gaan mijn planten dan dood?


Door Tijmen-van-Steeg op 2 juni 2018

Hallo Jose
Deze topscore vliegenspray is er geschikt voor om de vliegen te doden en gaan je planten niet van dood


Door Maud op 14 oktober 2018

Hoi Thijmen,

Wij hebben hoge ramen in de slaapkamers en hier verzamelen zich momenteel weer redelijk veel klustervliegen.vorig jaar hebben we er geen gehad, dat jaar ervoor echt enorm veel. Ik vind dit echt super vies en onhygiënisch. We hebben pas een baby van 6 weken oud en een dochtertje van 3. Is deze spray schadelijk voor ons? Zijn er ook natuurlijke sprays op de markt die wellicht goed zullen werken? Zijn er misschien nog bepaalde geuren van planten ofzo waar ze niet van houden zodat je die wellicht op de slaapkamers kunt zetten?

Ik hoor graag van je,

Groetjes


Door Tijmen-van-Steeg op 19 oktober 2018

Ha Maud,
ik begrijp je angst. De spray is niet gevaarlijk voor de mensen als je de gebruiksaanwijzing in acht neemt. Ik ken verder nog geen goede natuurlijke sprays. Zodra die er zijn zal ik ze zeker aan gaan bieden.
Tijmen


Door Eugene de Jong op 28 november 2018

Wij hebben in 1 van de zalen van ons bedrijf ook last van deze vliegen. Geen idee waar ze vandaan komen en waar ze zich ophouden. Ze verzamelen zich wel op het hoogste punt bij het raam. Sinds dit weekend begonnen met het sprayen. In tegenstelling tot wat de verpakking aangeeft spuit ik ook op wand en kozijn. Sinds ik begonnen ben tref ik iedere dag ongeveer 60 dode vliegen aan. Alles wat er nog leeft doet dat niet lang meer. Ben benieuwd of ik het probleem daarmee echt opgelost krijg.


Door Vanaken Bernadette op 20 februari 2019

Wij hebben last van een vliegeninvasie,vooral op zolder,Ik denk dat het om de “klustervlieg” gaat.De kenmerken komen alleszins overeen. Sinds het najaar heb ik er al wel duizend opgezogen in de stofzuiger,ik word er gek van!Onze zolder is mooi afgewerkt en dient als slaapruimte.Dagelijks vind ik eveneens dode of half-dode vliegen op de bovenste verdieping.Heb al verscheidene producten gebruikt,maar het houdt niet op.Wat kan ik doen?


Door Tijmen-van-Steeg op 20 februari 2019

Hallo Bernadette,
Ik denk ook dat het hier om de klustervliegen gaat. Helaas is het moeilijk om helemaal te weren. Je moet dan elk gaatje en kiertje zo dicht maken dat er geen vlieg meer door kan. Mocht je toch nog veel levende vliegen op de slaapkamer of zolder hebben dan kun je het beste spuiten met deze Topscore vliegenspray zodat ze snel dood zijn.
Groeten
Tijmen


Door CV op 8 april 2019

Wij hebben in 2010 een nieuw dak laten plaatsen, kregen in 2014 last van vliegen achter buiten zonskant. Nu blijkt dat deze klustervliegen bij ons onder de nieuwe nok zich zijn gaan settelen. Nu hebben wij een nokhoogte van 9 meter, dus je gaat ook niet even het dak op. Wat is uw advies om deze vliegen toch verwijderd te krijgen… heb al contact gehad met menig bestrijdings bedrijf, maar de kosten zijn niet normaal hoog en ik krijg na deze werkzaamheden geen garantie van vertrek. Ik hoor het graag van u. Groet familie Verbaan


Door Tijmen-van-Steeg op 8 april 2019

Hallo Verbaan,
Ja dat is een zeer lastig probleem. De enigste manier om vliegen te weren is om alle naadjes en kiertjes te dichten. En dat zal niet meevallen vandaar dat ook geen bedrijf er garantie op wil geven je weet nooit of je alles wel goed hebt gehad. Misschien is het beste om van binnen uit proberen alle kiertjes goed te dichten en anders zou ik zo’n vliegenlamp met kleefplaat ophangen zodat je alle vliegen wegvangt.


Door Karin muusse op 25 mei 2019

Hallo tijmen, ik heb voor eerstvan die klustervliegen, word er gek van. Heb meteen een electriche lamp aan geschaft h te werkt wel.
Maar wanneer stopt het met die vliegen of hou ik dat de hele zomer.
En die spray kan dat kwaad voor honden.
BVD Karin


Door Tijmen-van-Steeg op 15 juni 2019

Ha Karin,
De plaag van de klustervliegen is alleen in het voor en najaar. Als je de spray gebruikt is het beter om de ruimte even te luchten maar dan kunnen ze er weer in net als de mensen
Groeten
Tijmen

Plaats een reactie


*