Page content

Wespennest

In Nederland kennen we verschillende soorten wespen. Toch zijn dat er maar een paar: wereldwijd zijn er ongeveer 50.000 verschillende wespensoorten. Het mag duidelijk zijn dat iedere wesp zijn eigen wespennest bouwt. Op deze pagina beschrijven we welk wespennest bij welke wesp hoort en hoe u een wespennest herkent.

Direct naar wespennest bestrijden

Korte introductie: het wespennest

Wespen bouwen ieder jaar een nieuw wespennest. Dat is ook nodig omdat alleen koninginnen de winter overleven. Zodra het voorjaar aanbreekt, bouwen ze een nieuw nest. De manier waarop een wespennest gebouwd wordt en het uiterlijk van een wespennest verschilt per wespensoort. Wat alle wespen wel gemeenschappelijk hebben is de opening van hun nest: die bevindt zich altijd aan de onderzijde van het nest: zo kan er geen vocht in het nest lopen én blijft de warmte beter bewaard…

Wespennest herkennen: wespennest van de Duitse wesp (limonadewesp)

De Duitse wesp (vespula germancia), ook wel limonadewesp genoemd, komt het meeste voor in Nederland. De kans is dan ook groot dat u ooit met een wespennest van deze wesp te maken krijgt.
Het wespennest van de Duitse wesp is altijd grijs van kleur: het hout waarmee het nest wordt gebouwd, is afkomstig van hard hout dat slechts aan het oppervlak verweerd is.
Wanneer u overlast van de Duitse wesp vermoed en geen nest kunt vinden, raden we u aan om eens goed rond te kijken: Duitse wespen kunnen zich ook in de grond nestelen.

wespennest duitse wesp

Een wespennest van de duitse wesp

Wespennest van de gewone wesp

Het wespennest van de gewone wesp (vespula vulgaris) is meer gelig tot roodbruin van kleur, met lichte en donkere streeppatronen. De strepen worden veroorzaakt door de diverse vindplaatsen van houtpulp van de gewone wespen. De bouw van het wespennest gebeurt met materiaal van vezels van verrot, broos hout. Ook deze wespensoort nestelt onder de grond in mollengangen en in spouwmuren en dergelijke plaatsen.

wespennest gewone wesp

Een wespennest van de gewone wesp

Wespennest van de middelste wesp

Het opvallende aan wespennesten van de middelste wesp (of veldwesp) is dat ze altijd in de openlucht worden aangetroffen. Ze hangen dan aan een tak onder een bladerdak, bij voorkeur 1 á 2 meter boven de grond. Ook heeft dit wespennest een grijze kleur. U kunt het wespennest van de middelste wesp herkennen aan de vorm: het wespennest loopt naar onder toe taps toe en de ingang bevindt zich aan de zijkant. Dit wespennest is van zichzelf behoorlijk stevig heeft vele gladde lagen zodat het weer minder invloed heeft. In wespennesten van de veldwesp zitten minder wespen dan in nesten van andere wespensoorten.

wespennest middelste wesp
Het wespennest van de middelste wesp

Het wespennest van de hoornaar

Het wespennest van de hoornaar is geelbruin en ziet er schelpvormig uit. Deze wespennesten zijn vrij slap en vallen snel uit elkaar. Ze worden meestal in open ruimtes zoals boomholtes, spouwmuren of onder dakpannen, gebouwd. Het wespennest van de hoornaar kan, wanneer het de ruimte heeft, zo’n 30 cm breed en 60 cm hoog worden.

Hoornaar wespennest

Het wespennest van de hoornaar

Wespennest bestrijden

Als een wesp u steekt, is het vaak goed raak. Uw lichaamsdelen kunnen helemaal opzwellen en ook de luchtwegen kunnen opzetten, wat een verstikking tot gevolg kan hebben. Daarom is het zaak om bij allergie na een wespensteek zo spoedig mogelijk bij een arts of ziekenhuis te komen.
Trek dus, wanneer u zelf een wespennest gaat bestrijden, altijd een wespenpak aan. Dit pak is van hele dikke stof en bevat elastiek aan de onderzijde en armsgaten. Toch kunnen wespen zelfs nog door deze pakken prikken. Wees dus gewaarschuwd.Wespennest bestrijden doet u in feite altijd met een spuitbus wespenpoeder die u in het nest probeert te brengen. Als dat gelukt is, is de kans groot dat u binnen een dag van het wespennest af bent.

Omdat u ook snel van uw wespennest af wilt. Laat daarom een gecertificeerde bestrijder het wespennest bestrijden: gediplomeerde wespen bestrijders gebruiken namelijk een poeder met een hogere concentratie werkzame stof waarbij het milieu altijd in acht wordt genomen.

U wilt een bestrijder bij u uit de buurt? klik hier onder.

Groningen        : Vindt bestrijders in Groningen
Friesland           : Vindt bestrijders in Friesland
Drenthe              : Vindt bestrijders in Drenthe
Overijssel           : Vindt bestrijders in Overijssel
Gelderland        : Vindt bestrijders in Gelderland
Flevoland           : Vindt bestrijders in Flevoland
Utrecht                : Vindt bestrijders in Utrecht
Noord Holland: Vindt bestrijders in Noord Holland
Zuid Holland    : Vindt bestrijders in Zuid Holland
Zeeland               : Vindt bestrijders in Zeeland
Brabant               : Vindt bestrijders in Brabant
Limburg              : Vindt bestrijders in Limburg

Comment Section

11 reacties op “Wespennest


Door Toon van Krieken op 15 november 2013

Een wespennest voetbal-groot zit in mijn zolderhok, bij een buitenmuur aan de onderzijde om een gording. Zo komen binnen via een vertikale spleet bxh=1x5cm tussen zijpan en muur. Daar heb ik nu in 8 dagen 4x gifpoeder in gespoten: Bayer deltamethrin gehalte 0,25%. Echter de activiteit blijft, en ik vind geen dode wespen. De winter nadert, maar ik las ook ergens dat er wel 30 koninginnen in een nest kunnen zitten, en dat ze vaak terugkeren. Vijf jaar geleden zat daar ook een nest. Kunt u zeggen wat ik fout doe of beter kan doen?
Alvast dank,
Toon


Door Tijmen op 15 november 2013

Beste heer van Krieken,

Het middel wat in de handel verkrijgbaar is voor particulieren, is niet zo sterk gedoseerd als voor de gecertificeerde ongediertebestrijders. De werkzame stof daarvan is 0.75%.
Vandaar dat het niet altijd effectief werkt. Het beste zou u dan rechtstreeks in het nest kunnen spuiten.

Groeten
Tijmen


Door Fam.Mans op 7 oktober 2014

Wij hebben een wespennest naast ons huis in de dijk, wij willen hier op een diervriendelijke manier vanaf, hoe moet dat!


Door Tijmen op 15 oktober 2014

Wanneer ze geen overlast bezorgen is de meest diervriendelijke manier om ze te laten zitten en bent u er rond de jaarwisseling vanzelf vanaf. Wespen zijn namelijk éénjarig.


Door Anita op 16 oktober 2014

Ik heb een wespennest in een muurspleet. Waarschijnlijk tussen de spouwmuren. Omdat ik dacht dat ik er geen last van zou hebben en niet houd van bestrijdingsmiddelen, en gehoopt had dat het voor 1 jaar was, heb ik geen actie ondernomen. Maar nu ruik ik op zolder wel een branderige lucht en dit baart mij toch wel zorgen. Komt dit door het nest of kan het iets anders zijn? Welke stappen kan ik het best ondernemen?


Door Paul Noort op 6 juli 2015

Welke type wesp nestelt in de grond? We hebben een dergelijk nest nabij een bijenstal met meerdere kasten. Hoe te handelen?


Door Cees op 9 augustus 2017

Ik heb nu op dit ogenblik een wespennest onder een paar nokpannen op het dak, vlakbij de schoorsteen. Ik veeg altijd zelf de schoorsteen en wil in september of oktober het dak op om de schoorsteen te vegen, maar omdat ik op de nokpannen moet staan, kan dit dan veilig of moet ik nu langer wachten tot ik er op kan ?


Door geurts op 28 november 2017

Ik heb een wespennest in mijn kunststof chalet onder het dak en plafond, vermoedelijk.
Het nest is van buiten niet te zien.
Richt dit schade aan en verdwijnen de wespen rond de jaarwisseling?

Maar is er ook een kans dat er koninginnen overblijven?

Graag uw advies.met dank en vriendelijke groet,

Lya


Door Tijmen-van-Steeg op 28 november 2017

Hallo Lya,
Ronde deze tijd raken de wespennesten wel op het einde Lya. Ze zullen nu weinig of geen schade meer kunnen aanrichten. Of ze rond de jaarwisseling verdwijnen ligt aan de temperatuur en weersomstandigheden. Wanneer je in November al slecht weer hebt dan is het eerder afgelopen maar als het mooi najaartje is kan het ook nog wel eens januari worden.
Groeten
Tijmen


Door Anne-Marie op 14 maart 2018

Hallo Tijmen,
Ik heb vanmiddag een bolletje van ca. 7cm doorsnee uit onze schuur verwijderd. Het was niet meer bewoond. Kan het zijn dat een koningin al net voor de laatste vorstperiode (februari) is begonnen aan dit nest. Of zal het er al langer gezeten hebben? Het is me eerder niet opgevallen.
Groet, Anne-Marie


Door Tijmen-van-Steeg op 17 maart 2018

Ik vermoed dat het er al langer zat Anne-Marie.

Plaats een reactie


*