Page content

Wespennest

In Nederland kennen we verschillende soorten wespen. Toch zijn dat er maar een paar: wereldwijd zijn er ongeveer 50.000 verschillende wespensoorten. Het mag duidelijk zijn dat iedere wesp zijn eigen wespennest bouwt. Op deze pagina beschrijven we welk wespennest bij welke wesp hoort en hoe u een wespennest herkent.

Direct naar wespennest bestrijden

Korte introductie: het wespennest

Wespen bouwen ieder jaar een nieuw wespennest. Dat is ook nodig omdat alleen koninginnen de winter overleven. Zodra het voorjaar aanbreekt, bouwen ze een nieuw nest. De manier waarop een wespennest gebouwd wordt en het uiterlijk van een wespennest verschilt per wespensoort. Wat alle wespen wel gemeenschappelijk hebben is de opening van hun nest: die bevindt zich altijd aan de onderzijde van het nest: zo kan er geen vocht in het nest lopen én blijft de warmte beter bewaard…

Wespennest herkennen: wespennest van de Duitse wesp (limonadewesp)

De Duitse wesp (vespula germancia), ook wel limonadewesp genoemd, komt het meeste voor in Nederland. De kans is dan ook groot dat u ooit met een wespennest van deze wesp te maken krijgt.
Het wespennest van de Duitse wesp is altijd grijs van kleur: het hout waarmee het nest wordt gebouwd, is afkomstig van hard hout dat slechts aan het oppervlak verweerd is.
Wanneer u overlast van de Duitse wesp vermoed en geen nest kunt vinden, raden we u aan om eens goed rond te kijken: Duitse wespen kunnen zich ook in de grond nestelen.

wespennest duitse wesp

Een wespennest van de duitse wesp

Wespennest van de gewone wesp

Het wespennest van de gewone wesp (vespula vulgaris) is meer gelig tot roodbruin van kleur, met lichte en donkere streeppatronen. De strepen worden veroorzaakt door de diverse vindplaatsen van houtpulp van de gewone wespen. De bouw van het wespennest gebeurt met materiaal van vezels van verrot, broos hout. Ook deze wespensoort nestelt onder de grond in mollengangen en in spouwmuren en dergelijke plaatsen.

wespennest gewone wesp

Een wespennest van de gewone wesp

Wespennest van de middelste wesp

Het opvallende aan wespennesten van de middelste wesp (of veldwesp) is dat ze altijd in de openlucht worden aangetroffen. Ze hangen dan aan een tak onder een bladerdak, bij voorkeur 1 á 2 meter boven de grond. Ook heeft dit wespennest een grijze kleur. U kunt het wespennest van de middelste wesp herkennen aan de vorm: het wespennest loopt naar onder toe taps toe en de ingang bevindt zich aan de zijkant. Dit wespennest is van zichzelf behoorlijk stevig heeft vele gladde lagen zodat het weer minder invloed heeft. In wespennesten van de veldwesp zitten minder wespen dan in nesten van andere wespensoorten.

wespennest middelste wesp
Het wespennest van de middelste wesp

Het wespennest van de hoornaar

Het wespennest van de hoornaar is geelbruin en ziet er schelpvormig uit. Deze wespennesten zijn vrij slap en vallen snel uit elkaar. Ze worden meestal in open ruimtes zoals boomholtes, spouwmuren of onder dakpannen, gebouwd. Het wespennest van de hoornaar kan, wanneer het de ruimte heeft, zo’n 30 cm breed en 60 cm hoog worden.

Hoornaar wespennest

Het wespennest van de hoornaar

Wespennest bestrijden

Als een wesp u steekt, is het vaak goed raak. Uw lichaamsdelen kunnen helemaal opzwellen en ook de luchtwegen kunnen opzetten, wat een verstikking tot gevolg kan hebben. Daarom is het zaak om bij allergie na een wespensteek zo spoedig mogelijk bij een arts of ziekenhuis te komen.
Trek dus, wanneer u zelf een wespennest gaat bestrijden, altijd een wespenpak aan. Dit pak is van hele dikke stof en bevat elastiek aan de onderzijde en armsgaten. Toch kunnen wespen zelfs nog door deze pakken prikken. Wees dus gewaarschuwd.Wespennest bestrijden doet u in feite altijd met een spuitbus wespenpoeder die u in het nest probeert te brengen. Als dat gelukt is, is de kans groot dat u binnen een dag van het wespennest af bent.

Omdat u ook snel van uw wespennest af wilt. Laat daarom een gecertificeerde bestrijder het wespennest bestrijden: gediplomeerde wespen bestrijders gebruiken namelijk een poeder met een hogere concentratie werkzame stof waarbij het milieu altijd in acht wordt genomen.

U wilt een bestrijder bij u uit de buurt? klik hier onder.

Groningen        : Vindt bestrijders in Groningen
Friesland           : Vindt bestrijders in Friesland
Drenthe              : Vindt bestrijders in Drenthe
Overijssel           : Vindt bestrijders in Overijssel
Gelderland        : Vindt bestrijders in Gelderland
Flevoland           : Vindt bestrijders in Flevoland
Utrecht                : Vindt bestrijders in Utrecht
Noord Holland: Vindt bestrijders in Noord Holland
Zuid Holland    : Vindt bestrijders in Zuid Holland
Zeeland               : Vindt bestrijders in Zeeland
Brabant               : Vindt bestrijders in Brabant
Limburg              : Vindt bestrijders in Limburg

Comment Section

60 reacties op “Wespennest


Door Toon van Krieken op 15 november 2013

Een wespennest voetbal-groot zit in mijn zolderhok, bij een buitenmuur aan de onderzijde om een gording. Zo komen binnen via een vertikale spleet bxh=1x5cm tussen zijpan en muur. Daar heb ik nu in 8 dagen 4x gifpoeder in gespoten: Bayer deltamethrin gehalte 0,25%. Echter de activiteit blijft, en ik vind geen dode wespen. De winter nadert, maar ik las ook ergens dat er wel 30 koninginnen in een nest kunnen zitten, en dat ze vaak terugkeren. Vijf jaar geleden zat daar ook een nest. Kunt u zeggen wat ik fout doe of beter kan doen?
Alvast dank,
Toon


Door Tijmen op 15 november 2013

Beste heer van Krieken,

Het middel wat in de handel verkrijgbaar is voor particulieren, is niet zo sterk gedoseerd als voor de gecertificeerde ongediertebestrijders. De werkzame stof daarvan is 0.75%.
Vandaar dat het niet altijd effectief werkt. Het beste zou u dan rechtstreeks in het nest kunnen spuiten.

Groeten
Tijmen


Door Fam.Mans op 7 oktober 2014

Wij hebben een wespennest naast ons huis in de dijk, wij willen hier op een diervriendelijke manier vanaf, hoe moet dat!


Door Tijmen op 15 oktober 2014

Wanneer ze geen overlast bezorgen is de meest diervriendelijke manier om ze te laten zitten en bent u er rond de jaarwisseling vanzelf vanaf. Wespen zijn namelijk éénjarig.


Door Anita op 16 oktober 2014

Ik heb een wespennest in een muurspleet. Waarschijnlijk tussen de spouwmuren. Omdat ik dacht dat ik er geen last van zou hebben en niet houd van bestrijdingsmiddelen, en gehoopt had dat het voor 1 jaar was, heb ik geen actie ondernomen. Maar nu ruik ik op zolder wel een branderige lucht en dit baart mij toch wel zorgen. Komt dit door het nest of kan het iets anders zijn? Welke stappen kan ik het best ondernemen?


Door Paul Noort op 6 juli 2015

Welke type wesp nestelt in de grond? We hebben een dergelijk nest nabij een bijenstal met meerdere kasten. Hoe te handelen?


Door Cees op 9 augustus 2017

Ik heb nu op dit ogenblik een wespennest onder een paar nokpannen op het dak, vlakbij de schoorsteen. Ik veeg altijd zelf de schoorsteen en wil in september of oktober het dak op om de schoorsteen te vegen, maar omdat ik op de nokpannen moet staan, kan dit dan veilig of moet ik nu langer wachten tot ik er op kan ?


Door geurts op 28 november 2017

Ik heb een wespennest in mijn kunststof chalet onder het dak en plafond, vermoedelijk.
Het nest is van buiten niet te zien.
Richt dit schade aan en verdwijnen de wespen rond de jaarwisseling?

Maar is er ook een kans dat er koninginnen overblijven?

Graag uw advies.met dank en vriendelijke groet,

Lya


Door Tijmen-van-Steeg op 28 november 2017

Hallo Lya,
Ronde deze tijd raken de wespennesten wel op het einde Lya. Ze zullen nu weinig of geen schade meer kunnen aanrichten. Of ze rond de jaarwisseling verdwijnen ligt aan de temperatuur en weersomstandigheden. Wanneer je in November al slecht weer hebt dan is het eerder afgelopen maar als het mooi najaartje is kan het ook nog wel eens januari worden.
Groeten
Tijmen


Door Anne-Marie op 14 maart 2018

Hallo Tijmen,
Ik heb vanmiddag een bolletje van ca. 7cm doorsnee uit onze schuur verwijderd. Het was niet meer bewoond. Kan het zijn dat een koningin al net voor de laatste vorstperiode (februari) is begonnen aan dit nest. Of zal het er al langer gezeten hebben? Het is me eerder niet opgevallen.
Groet, Anne-Marie


Door Tijmen-van-Steeg op 17 maart 2018

Ik vermoed dat het er al langer zat Anne-Marie.


Door Randy op 18 april 2018

Hallo Tijmen, ik heb een heel klein bolletje in mijn schuur hangen waarvan ik verwacht dat het een wespennest is. Ik zie echter geen activiteit. Kan ik dit gewoon weg halen?
Ik heb eventueel ook een foto.


Door Tijmen-van-Steeg op 21 juni 2018

Als je er verder geen activiteit in of om ziet kun je deze best weghalen.
Groeten
Tijmen


Door Yvonne de Nijs op 27 april 2018

Hallo!
In mijn vogelhuisje een soort honingraat-bouwseltje ontdekt zo groot als een pingpongbal. ik zag dat er een wesp achter zat. brrrrr!!! hoe kan ik dit verwijderen?? laten zitten is geen optie…onze naaste buren hebben 2 kleine kindjes en onze kat loopt buiten…..


Door Tijmen-van-Steeg op 21 mei 2018

Hallo Yvonne,
Even inspuiten met deze Topscore wespenspray en dan zijn ze zo dood. Of een ongediertebestrijder langs laten komen


Door Danielle op 13 mei 2018

Hoi hoi, ik zie net een klein wespennest in Mn tuinhuisje. Beginnend in de maak. Ik wil er graag vanaf, maar ze hoeven zeker niet dood. Hoe verwijder ik veilig het nest, zonder de wespen te doden?
Nest zit onderaan een plastic bak die ergens half op staat en is 5 cm groot


Door Tijmen-van-Steeg op 15 mei 2018

Ha Danielle,
Je zou kunnen proberen door de bak te verplaatsen naar een plaats waar je er geen last van hebt.
Tijmen


Door Maud op 6 juli 2018

Hoi Danielle,
Ik heb laatst wespen verjaagd door de plek waar ze aan het bouwen waren met azijn nat te maken. Waren na een kwartier allemaal weg. Nest aanzet verwijderd en schoon gemaakt met azijn. Alleen weghalen was geen sukses, ze begonnen drie keer opnieuw.


Door Astrid op 16 mei 2018

Vorig jaar heb ik een wespennest (zeg maar plaag) gehad onder het platte dak van de uitbouw in de woonkamer. Hierdoor had ik veel wespen telkens in huis en op de slaapkamer zitten. Ze kwamen echt overal door, zelfs nog achter de plafondlamp vandaan en de afzuigkap in keuken. Dat nest is vergiftigd.
Gisteren zag ik (denk ik) een hoornaar in het luchtgat in de spouwmuur van de bijkeuken kruipen. Het dak hiervan heeft ook weer verbinding met het andere dak van de uitbouw. Dit beestje was zo ruw geschat zeker 3 cm en maakte zwaar brommend geluid. Het beestje hoeft van mij niet per se dood, maar ik wil ook geen toestanden zoals vorig jaar met wespen in huis. Wat kan ik het beste doen?


Door Tijmen-van-Steeg op 16 mei 2018

Ha Astrid,
Als het een koningin is zou je door deze te doden een beginnend nest daar kunnen voorkomen.


Door Astrid op 17 mei 2018

Hoi Tijmen, dank voor het antwoord. Ik denk wel dat het de koningin is. Ik heb de afgelopen weken veel buiten gezeten en pas deze week zag ik haar voor het eerst vliegen. Als ze er al eerder was, dan was ze me echt wel opgevallen. Ik zou haar het liefst laten leven, maar dat raad iedereen me af in dit geval. Ik heb nu een afspraak gemaakt voor de bestrijding.


Door Ivonne Heitkamp op 22 mei 2018

Goedenavond,
Zojuist een wespennest, grijs ‘bolletje’ met een opening aan de onderkant, van ongeveer 5 a 6 cm doorsnede, ontdekt aan de binnenkant van het schuurdak. Wat moeten we hiermee? Zelf al meerdere keren door een wesp gestoken dus ben er niet zo’n fan van! Hoor graag advies/tips,
Vriendelijke groeten, Ivonne


Door Elwin op 30 juni 2018

Hallo Tijmen, Ik heb jeen wespennest in de kruipruimte zitten. De wespen gaan via een gat in de grond bij de deur van de berging naar binnen. Het gat is ontstaan door het breken van een steen en het verzakken van de grond. Is het een optie om het gat dicht te maken? Graag je advies. Hartelijke groet, Elwin


Door Tijmen-van-Steeg op 4 juli 2018

Het gat pas dichtmaken als je er geen wespen meer hebt. Ze gaan absoluut op zoek naar een andere weg en komen dan op de meest vervelende plaatsen voor de dag. En bestrijden wordt dan ook heel lastig


Door Richard op 2 juli 2018

Hoi Tijmen,
Ik ben er inmiddels achter gekomen dat ik een wespen nest achter mijn steigerhouten hoekbank, onder mijn houten vlonder heb. Het is bijna onmogelijk om erbij te komen (zonder het wespenvolk achter me aan te krijgen). Van de zithoek gebruik maken is eigenlijk geen optie omdat ze af en aan onder de bank doorvliegen. Ik zat er aan te denken om de onderkant dicht te timmeren zodat ze een andere aanvliegroute moeten gebruiken. Kan dit?
Grt Richard


Door Tijmen-van-Steeg op 4 juli 2018

Meestal krijg je dan weer andere narigheid wat je niet voorzien had Richard


Door Francy op 5 juli 2018

Hoi Tijmen
NET ondekt een wespennest in de spouw bij de erker.
Mijn man heeft een spuitbus in het gat gespoten is dat voldoende…..
Ze vliegen er nog steeds in en uit…
Groetjes Francy


Door Tijmen-van-Steeg op 5 juli 2018

Als er nog steeds in en uitvliegt dan is dat denk ik niet voldoende. Ik neem aan dat je er geen één meer wilde zien 🙂


Door Claudia op 7 juli 2018

Hoi Tijmen, we hebben een wespe nest onder de dak van onze stacaravan. Ze gaan er in door een luchtrooster. Is het mogelijk ze zelf dmv een spuitbus weg te krijgen? Geen idee ook hoe groot het nest is, want die is niet te zien aan de buitenkant. Of moet er een professionele verdelger komen?
Alvast bedankt voor je antwoord.
Groet Claudia


Door Tijmen-van-Steeg op 10 juli 2018

Je kunt het proberen met deze wespenspray. Maar dan moet het wel in of bij het nest terecht komen. Wanneer het nest te ver weg zit kun je beter een bestrijder laten komen


Door Edwin op 8 juli 2018

Goedemiddag,
Net een wespennest ontdekt in de begroeiing van de erfscheiding. Grijze cocon 30 cm met trechter naar beneden. Veel activiteit Lijkt op dat van een veldwesp. Geeft een onprettig gevoel als ik in de tuin zit. Hoe kan ik dit bestrijden?Door N. Smit-le Poole op 11 juli 2018

Goedendag Tijmen van Steeg,
Op ons terrein willen we kinderen toelaten en lekker met onze dieren laten knuffelen. Nu hebben we in het knuffelhok een wespennest zitten die een gat hebben gevonden onder een stopcontact. Ze gaan hierdoor naar binnen waar een holle ruimte zit.
Tot nu toe zijn ze rustig en doen ze ons niets, maar met kinderen is het niet een goede combinatie.
Ik wil ze liever niet doden.
Wanneer ik het rek tot de winter en dan de gaten dicht, hoe groot is de kans dat er wespen binnen zitten of willen overwinteren?
Hoe kan ik er voor zorgen dat ik tot die tijd het zo veilig mogelijk maak voor wespen en ons?

Al vast bedankt,
Nanda Smit-le Poole
http://www.LevendLandgoedNOVA.com


Door Tijmen-van-Steeg op 14 juli 2018

Hallo Nanda,
Als je het uit kunt zingen tot de wespen dood zijn kan dat prima ja. Het is niet in te schatten hoe lang dat duurt. Dat ligt ook aan de weersomstandigheden. Bij goed weer kan dit tot Januari duren. Bij veel regen is het veel eerder over. Daarna kun je prima de gaten dichten.
Groeten
Tijmen


Door Erna op 16 juli 2018

Hallo, ik heb 2 kleine beginnende wespen nestjes verwijderd onder het golfdal van onze schuur, ze waren doorsnee ongeveer 5 cm kokend water erover gegooid. Maar de koningin die blijft steeds terugkomen hoe voorkom ik dat ze een nieuw nest gaat maken ik heb een bus spray gekocht bij het kruitvat tegen wespen wanneer kan UK fat het beste spuiten, heb haar al geprobeerd een mep te geven maar ze is te snel


Door Saskia op 24 juli 2018

Hoi Tijmen,
Onze buurman heeft een wespennest in de spouwmuur van zijn aanbouw. Het zijn behoorlijk grote beestjes en ik maak mij een beetje zorgen omdat de opening grenst aan onze tuin waar ook onze kinderen spelen. De buurman wil er niets aan doen omdat hij er zelf geen last van heeft. Kunnen wij zelf iets doen om ze op afstand of uit de tuin te houden?


Door Tijmen-van-Steeg op 31 oktober 2018

Enigste is om ze te laten bestrijden
Tijmen


Door Bram de jongh op 25 juli 2018

Hey tijmen we hebben al een tijd last van wespen gisteren een groot nest gevonden achter planken veranda nest weggehaald maar er blijven wespen komen wat kan ik hieraan doen?


Door Tijmen-van-Steeg op 31 oktober 2018

Ze zullen uiteindelijk wel vertrekken Bram


Door Sander op 26 juli 2018

Hallo Tijmen,
Gisteren zagen wij heel veel
Wespen door een klein gaatje in de buitenmuur af en aan vliegen. Ik heb hier gisteren en vandaag meerdere keren wespen spray in gespoten en vandaag een paar keer poeder op de ingang van het gat gespoten. De activiteit lijkt al een stuk minder en er liggen veel dode wespen voor het gat maar er vliegen ook nog steeds een paar wespen rond het gat. Hoe lang duurt het normaal voordat de wespen allemaal weg zijn/blijven? Na hoeveel dagen kan ik het beste professionele hulp inschakelen? Alvast bedankt voor uw antwoord!


Door Tijmen-van-Steeg op 31 oktober 2018

Hallo Sander,
Na 1 of 2 dagen moeten de wespen wel dood zijn.
Tijmen


Door Nicole Waas op 30 juli 2018

Wij hebben een nest onder een struik waar bielzen liggen…je ziet ze aan en af vliegen, het is bij de inrit/ pad vd voortuin, vlak bij de voordeur. Kan ik dit rustig laten zitten? of komt er een moment dat ze agressief kunnen worden?


Door Tijmen-van-Steeg op 30 juli 2018

Zolang je er geen last van hebt kun je het prima zijn gang laten gaan. Wespen zijn ook nuttig voor de natuur. Op het moment dat het echt irritant/vervelend wordt kun je het toch nog wel laten halen. Vaak kan dat dezelfde of de volgende dag nog.
Groeten
Tijmen


Door Marja op 2 augustus 2018

Er vliegen wespen af en aan ze gaan tussen een lat van het schuine dak en de muur naar binnen. Het zit hoog( zolder) kan dat kwaad ? Adviseren jullie dat weg te halen?


Door Mischa Veenema op 7 augustus 2018

Kunnen er twee wespennesten een meter van elkaar afliggen of gaan ze elkaar dan bestrijden? Ik heb een wespennest in de grond zitten onder de grondbedekkers. N vermoed dat er nog een vlakbij zit. Dit, omdat wespen maar een ingang hebben in hun nest en ik ze een meter uit elkaar ook daar in zie gaan. Kan dat?


Door Tijmen-van-Steeg op 31 oktober 2018

Ja dat kan Mischa,
gr
tijmen


Door Kat op 12 augustus 2018

Goedemiddag, ik heb een wespennest in de spouwmuur onder de dakgoot kruipen ze naar binnen, ik heb een verdelger laten komen 2 weken geleden, de afgelopen week is hij terug geweest om nogmaals te spuiten, ik dacht dat het nu wel klaar was maar tot mijn verbazing zie ik al weer wespen rond de dakgoot vliegen,moet ik nu nogmaals de verdelger bellen? of heeft het tijd nodig om het gif te laten werken? de 2de keer spuiten is nu bijna een week geleden, groetjes, Kat


Door Tijmen-van-Steeg op 31 oktober 2018

Hallo Kat,
Dit is wel een taaie populatie dan ja. Ik zou ze nog een keer laten komen. Zal wel garantie zijn toch?
Tijmen


Door Hilda de Jonge op 13 augustus 2018

Hallo,

Wij hebben een wespennest achter het schot van een van de slaapkamers. Ik heb geen idee waar. De ingang zit boven de voordeur. We hebben er eigenlijk geen last van maar ik wil volgend jaar liever geen nest onder het dak.
Kan ik als er geen activiteit meer is de ingang (die zit tussen de muur en een trespa plaat) dichtkitten? Of is er een betere oplossing?
Tijdens de verbouwing zijn daar ook 2 of 3 verlaten nesten verwijderd maar alles is nu zo afgetimmerd dat we er niet meer bij kunnen.

Met vriendelijke groet,

Hilda de Jonge


Door Tijmen-van-Steeg op 23 augustus 2018

Ha Hilda,
Ja dat is een goede oplossing. Als de activiteit over is kun je prima alle kieren dichtmaken om zo een volgende wespenoverlast te voorkomen.
Groeten
Tijmen


Door Jacolien Gerritsen op 19 augustus 2018

Ik heb een wespennest in een nestkastje. Vlak erbij staat een appelboompje, waarvan de momenteel door wespen worden aangevreten. Ik wil nu de appels dus al plukken, om verdere schade te voorkomen. Wanneer kan ik het nestkastje gaan schoonmaken?


Door Tijmen-van-Steeg op 23 augustus 2018

Hallo Jacolien,
De wespen zijn éénjarig en gaan van de winter allemaal dood. Dan kun je veilig het huisje schoonmaken
Tijmen


Door Marga op 19 augustus 2018

Ha Tijmen, net naast de heg zie ik sinds een paar weken af en toe wespen in en uit
een gat in de grond vliegen. Het zijn er niet heel veel. Verder zie ik rond huis of in de tuin ook vrijwel geen wespen. Als de overlast niet groter wordt en ik doe eet niets aan, zouden ze dan na de winter vanzelf een andere plek zoeken, of loop ik dan het risico van een groot hinderlijk nest in de grond?


Door Tijmen-van-Steeg op 23 augustus 2018

Ha Marga,
Alle wespen zijn éénjarig en zullen na de winter dood zijn.
Groeten
Tijmen


Door jan op 20 augustus 2018

gebruiken wespen een oud nest ? of bauwen ze altijd een nieuw nest ??


Door Tijmen-van-Steeg op 23 augustus 2018

Nee ze gebruiken geen oud nest en zullen altijd een nieuw nest bouwen
Tijmen


Door Ben vd Kuil op 30 september 2018

Goedemorgen,bij mijn buren zit er in de kruipruimte een wespennest en vliegen door de ventilatiegleuf van een voeg van 1 cm x5 cm in en uit . Wat kunnen we hieraan doen ?


Door Tijmen-van-Steeg op 9 oktober 2018

Hallo Ben,
Als je er geen last van hebt kun je ze prima laten zitten. Wespen zijn eenjarig en gaan van de winter allemaal dood. Als je van de winter ziet dat de activiteit over is kun je met een weringsgaas de ventilatiegleuf dicht maken. Dan voorkom je in de toekomst wespen en muizen en heb je evengoed de ventilatie


Door Virginie op 15 november 2018

Hoi Tijmen,
Wij hebben een redelijk prachtig groot grijs nest gevonden binnen in een bergruimte op zolder. Tot 2 weken geleden hadden we soms nog een verdwaalde wesp. Nu is het rustig. Ben nog niet aan het nest gaan luisteren. Nu had ik een bedrijf gebeld, maar die komen niet mits ik de aan/uitvliegroute weet. Ik zie er nu half november geen vliegen. Ik lees dat ze vaak na de winter allemaal dood zouden moeten zijn. Kan ik daar vanuit gaan dat ze dan na de winter weg zinn, of is dat anders wanneer het nest binnen zit.

Groeten Virginie


Door Tijmen-van-Steeg op 27 november 2018

Ja hoor de wespen zijn éénjarig. Dus gaan allemaal dood.
tijmen

Plaats een reactie


*