Page content

Last van wespen in de grond?


Wanneer u wespen in de grond ziet verdwijnen en u bang bent voor problemen, dient u te controleren of er sprake is van een wespennest in de grond. Ziet u er bijvoorbeeld maar af en toe één tussen de klinkers van uw straatwerk verdwijnen en ligt er een klein hoopje zand, dan is de kans groot dat er sprake is van een solitaire wespennest. Van deze wespen zult u geen last hebben. Bovendien steken zij niet! Wanneer zij in de grond een nestje maken, bestaat dat uit een paar eitjes en wat voedsel voor als de eitjes uitkomen. Daarna stopt zij het nestje dicht en is het wachten tot de jonkies  uit de grond komen.

Een wespennest in de grond? Lastig bestrijden!

Bent u bang voor een wespennest in de grond of bent u al een aantal keren gestoken zonder dat u zag waar ze vandaan kwamen? Wees dan op uw hoede. Wanneer zich wespen in de grond bevinden, is er meestal sprake van een goed beschutte ingang en uitgang. Deze bevindt zich vaak in of onder een struik, net bij de wortels. Wespen doen dit om te voorkomen dat hun wespennest tijdens een regenbui volloopt. Wanneer u dan aan de struik begint te trekken, komen deze beestjes gelijk naar buiten om zich te verdedigen.
Het helpt niet om de ingang van het wespennest dicht te stoppen: de wespen in de grond gaan er niet dood van maar werken net zolang met z’n allen tot ze de ingang weer open hebben. U hoeft ook niet verder te zoeken of er meerdere ingangen zijn ze houden het namelijk bij één ingang en uitgang.

Wespennest in de grond bestrijden

Is er in uw omgeving sprake van een wespennest in de grond, dan kunt u dit nest het beste laten bestrijden. De wespen in de grond hebben dankbaar gebruik gemaakt van een mollengang of muizengang en zitten vaak diep onder de grond. Omdat een verdelgingsmiddel voor particulieren minder sterke werkzame stof bevat en u dit verdelgingsmiddel moeilijk in de grond kunt krijgen, kunt u ze zelf niet afdoende bestrijden. Bovendien is goede beschermende kleding bij een wespennest in de grond raadzaam omdat u er op de knieën bij moet liggen om er goed bij te kunnen. Voorkom dus letsel en ongemak en laat uw wespennest in de grond bestrijden door een specialistische wespenbestrijder.

wespennest in de grond

wespennest in de grond

U wilt een bestrijder bij u uit de buurt? klik hier onder.

Groningen        : Vindt bestrijders in Groningen
Friesland           : Vindt bestrijders in Friesland
Drenthe              : Vindt bestrijders in Drenthe
Overijssel           : Vindt bestrijders in Overijssel
Gelderland        : Vindt bestrijders in Gelderland
Flevoland           : Vindt bestrijders in Flevoland
Utrecht                : Vindt bestrijders in Utrecht
Noord Holland: Vindt bestrijders in Noord Holland
Zuid Holland    : Vindt bestrijders in Zuid Holland
Zeeland               : Vindt bestrijders in Zeeland
Brabant               : Vindt bestrijders in Brabant
Limburg              : Vindt bestrijders in Limburg

Comment Section

26 reacties op “Last van wespen in de grond?


Door Tineke op 14 juli 2015

Heb persoonlijk niet zo’n last van het wespennest. Er vliegen er wel behoorlijk wat langs de struiken heen en weer. Is dit nest volgend jaar weer bewoond? Als ik er verder niks aan doe, wat is dan het eventuele gevaar?
Vriendelijke groet Tineke


Door Tijmen op 24 juli 2015

Nee volgend jaar gaan de wespen niet weer hetzelfde nest in. De nieuwe koninginnen gaan een nieuw nest bouwen.


Door Annemieke op 5 augustus 2015

Dat is goed om horen, we hebben een wespennest in de grond die op dit moment geen overlast veroorzaakt, maar volgend jaar moeten we in dat stuk van dat tuin aan de slag. Als de wespen dan weer weg zijn, mogen ze dit jaar gewoon blijven zitten.


Door Wilma Smits op 7 augustus 2015

Ik heb ook een wespennest in de grond en op aanraden vd woningbouw er gif in gestrooid .( ze zouden dat mee naar onder nemen en zo zou het nest worden uitgeroeid ) Ik zie nu nog maar 4 holen eerst waren het er wel een stuk of 11 , ik heb geen geld voor een bestrijdings expert. Wat is het gevaar als ik het zitten laat ?


Door Tijmen op 17 augustus 2015

Elf holen met wespennesten lijkt mij wel veel. Wespen gebruiken één aanvliegroute. Tenzij je het hol hebt dichtgestopt dan komen ze op verschillende plaatsen voor de dag. Er is geen gevaar om een wespennest te laten zitten hoor. Eind van het jaar gaan ze allemaal dood. Wespen zijn namelijk éénjarig. Wel komt er één of meerdere koninginnen uit die in het nieuwe jaar een nieuw nest gaan beginnen.
Groeten
Tijmen


Door Cor op 7 augustus 2015

Vandaag een nest laten bestrijden. Geloof me mensen dit is echt niet zelf te doen. Kost wel wat (€65) maar dan heb je er ook geen omkijken meer naar en volgens de wespenbestrijder zouden ze binnen een dag allemaal dood zijn.


Door Tijmen op 17 augustus 2015

In welke plaats was dat?


Door Marc op 15 augustus 2015

Kun je een wespennest wat bij de wortel zit van een boom niet gewoon onder water laten lopen als bestrijding ?

Dank,
Marc


Door Tijmen op 17 augustus 2015

Helaas Marc helpt dat niet. Ik kom bij vele mensen langs die dat al eens geprobeerd hebben. De wespen zitten in een mollengang die zoveel aftakkingen heeft dat het water overal heen wegloopt behalve in het wespennest. Een goede bestrijding door een ongediertebestrijder is hier vaak de enigste oplossing. Die brengen het poeder onder druk in de gangen zodat het in het nest terecht komt.
Groeten
Tijmen


Door pascal op 24 augustus 2015

Wij hebben ook een nest van wespen die dankbaar gebruik maken van de mollenwegen. Deze wespen geven geen overlast alleen houden mij tegen bij het werk in de tuin. Graag zou ik willen weten wanneer de wespen dood gaan en ik weer veilig aan het werk kan gaan in dat deel van de tuin.

Groeten Pascal


Door Tijmen op 3 september 2015

Ha Pascal,
Dat is grotendeels afhankelijk van de temperatuur en regen ed. Soms kunnen ze het wel tot einde van het jaar volhouden.


Door Marlies op 30 augustus 2015

Ik heb een wespennest in de grond in mijn tuin. Ik heb er op dit moment geen last van . Het nest ligt niet in de loop. Vandaar dat het mij niet nodig lijkt het weg te laten halen. Ik heb daar twee vragen over:
1. Als de wespen uitgevlogen zijn is het dan goed het gat te dichten om te voorkomen dat er nieuwe in komen?
2. Is het risico groter dat je een of meerdere nesten terug krijgt als je het nest niet laat verwijderen?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord


Door Tijmen op 3 september 2015

1. je kunt het gat dichten ja, al is het maar de vraag of ze erin terugkomen. De nieuwe koninginnen vinden allicht een ander gaatje.
2. Uit elk nest komen weer één of meerdere nieuwe koninginnen. Ander zou het uitsterven.


Door Carine op 30 augustus 2015

Dag Tijmen, eindelijk eens informatie die ervan uitgaat dat je een wespennest ook kunt laten zitten, als je er niet al teveel last van hebt. Volgend jaar is die hoek van de tuin weer van jou; leven en laten leven. Alle treffers op internet gaan alleen maar uit van verdelgen, dat vind ik erg kortzichtig. Vraag: wanneer weet ik dat ik de heg kan knippen die nabij het nest staat? Oktober, november? Wanneer zijn de wespen hun natuurlijke dood gestorven


Door Tijmen op 3 september 2015

Hallo Carine,
Dank voor je compliment. Wespen kunnen wel tot het eind van het jaar doorgaan. Ligt ook aan temperatuur, regen ed. Wanneer je geen wespen meer in en uit ziet vliegen weet je dat het opgehouden is.
Tijmen


Door Ton op 12 september 2015

Dag,

Ik ben net voor de derde keer in twee weken gestoken door een wesp. Ontdek een wespennest in de grond onder een bamboestruik.
Ik begrijp uit de vorige info dat ik het nest kan laten zitten tot de winter. Maar is het toeval dat wij nu al voor de derde keer in een paar jaar een wespennest in- en rondom ons huis hebben? De vorige twee zaten in de spouw en onder het dak. Als het van dezelfde koninginnen komt zou ik die wel graag van de troon stoten 🙂
Wat kan ik daaraan doen?


Door Tijmen op 18 september 2015

Beste Ton,
Wespen zijn éénjarig. Uit elk bestaand nest komen één of meerdere koninginnen die het jaar er op een nieuw nest beginnen.
Tijmen


Door Inge op 18 september 2015

In onze tuin is een afhellend gedeelte met wel honderd kleine uitgangen. Het krioelt er van de wespen. Vorig jaar hetzelfde verhaal, dus dat ze niet terugkomen klopt hier niet. Het is een klein soort wespje maar ze steken als de beste. Omdat er zoveel gaatjes zijn weet ik niet wat te doen.


Door Tijmen op 18 september 2015

Hallo Inge,
Ze komen niet in hetzelfde nest maar mollen hebben meerdere gangen. Ze kunnen dus prima een nieuw nest in een andere gang bouwen.


Door roel op 28 september 2015

bij onze flat hebben we honderden uitgangen wat kunnen wij er evt aan doen


Door Tijmen op 29 september 2015

Dichtmaken!


Door Wilma Van Gool op 4 juli 2016

Wij hebben net als vorigjaar weer een flink aantal wespen die uit de grond komen op vele verschillende plaatsen. De vraag hoe komen we hier vanaf en waar kunnen we ervoor terecht. We hebben zelf geen idee waar ergens het nest zit! Maar kunnen zo de komende zomer niet door. Dus zijn we nu op zoek naar goede hulp!! Wie kunnen we hiervoor bellen en niet onbelangrijk wat zijn hier ongeveer de kosten voor??


Door Tijmen op 8 juli 2016

Ik denk dat u hier te maken hebt met solitaire wespen. Die boren een gaatje en leggen daar enkele eitjes in om daarna af te dekken waar in het voorjaar weer nieuwe wespen uit komen. Hier is qua bestrijding niets aan te doen. Deze wespen steken ook niet. u zult er dan ook niet veel last van hebben.
Groeten
Tijmen


Door Aad op 25 augustus 2017

Beste Tijmen, Ik heb een nest in een grote pot met blauwgras zie regelmatig in en uitvliegen tussen het gras en potrand 1x gestoken met water geven. Weet je ook welke maand de nieuwe koninginnen uit komen, ik wil namelijk de plant meegeven met de groencontainer voordat ze uitkomen en een nieuw nest gaan bouwen?!


Door Pauline op 9 augustus 2018

Ik heb ook een wespennest in de grond. Heb er geen last van en laat ze zitten. Maar wat kan ik doen om het het volgend jaar te voorkomen.


Door Tijmen-van-Steeg op 31 oktober 2018

In het najaar het gaatje dicht stoppen Pauline
tijmen

Plaats een reactie


*