Page content

Steenmarter

Wat is een steenmarter?

Een steenmarter lijkt op een poes maar is veel slanker en heeft een specifieke manier van lopen. Een marter huppelt wat meer. Steenmarters zijn zoogdieren en behoren tot de groep roofdieren, zijn famielie van de marterachtigen (mustelidae), en bestaat uit marters, wezels, bunzingen, dassen, otters en stinkdieren.

Een marter is een behendig dier die wel tot 1,5 meter ver kan springen.

Orde:                    Roofdieren (Carnivora)
Suborde:              Landroofdieren (Fissipedia)
Familie:                Marterachtigen (Mustelidae)
Geslacht:              Marters
Geslachtgenoot: Boommarter (Martes martes)

Zie ook de steenmarter informatie op wikipedia
De marters komen vanuit de zuidelijke landen Nederland binnen.

In deze landen worden ze als volgt genoemd:
Duitsland:        Steinmarder of Hausmarder
Denemarken:  Husmär
Frans:               Fouine
Engels:             Stone marten of Beech marten

Herken Nederlandse steenmarter aan grootte en uiterlijk

  • Een marter heeft de afmetingen van een slanke poes en wordt zo´n 40 tot 50 cm. Groot.
  • De staart van dit dier is 34 tot 28 cm. lang.
  • De dekharen zijn bruin tot grijsbruin. De ondervacht is wit tot grijswit. In de winter is de witte ondervacht dikker en dat geeft het dier een meer grauwbruine kleur.
  • De keelvlek (gevorkte bef) is meestal wit, soms lichgeel tot lichtbruin. Deze loopt meestal (maar niet altijd) uit tot op de voorpoten en is dan gevorkt.
  • De keutels van een marter zijn wel herkenbaar maar hangt sterk af van wat er gegeten is. Zie hier voor meer info. https://www.ongediertebestrijden.nl/steenmarter/steenmarter-sporen/
  • De steenmarters hebben vrij korte oren en een spitse snuit.
  • De neuspunt is vleeskleurig
  • De snuit is lichter dan de poten
  • De loopsporen van steenmarters verschillen van patroon, al naar gelang de snelheid van het dier.
Pootafdruk van een steenmarter

De pootafdruk van een steenmarter

Wat eten steenmarters graag allemaal

Een steenmarter is een carnivoor: De marters in Nederland eten graag andere knaagdieren, jonge konijnen en vogels, kippen en eieren. Ook instecten zoals rupsen, kevers, kikkers en regenwormen zijn niet veilig. De marters lusten ook graag fruit en bessen. Er valt dus best veel te eten te vinden voor hem.

Muizen en vogels vormen het hele jaar door een belangrijke bestanddeel van het voedsel. In het voorjaar halen ze bovendien eieren en jongen uit vogelnesten. Soms worden zelfs vleermuizen van wanden geplukt.

Grote zoogdieren en vogels laat de steenmarter in het algemeen ongemoeid. Bij zoogdieren ligt de grens zo qua grootte ongeveer bij jonge konijnen en hazen, en ratten. De mannetjes onder de marters willen wel eens iets groter nog te pakken nemen. Opvallen is dat ze ook mollen en jonge egeltjes pakken, maar ook samen met een egel weer van 1 bord eten. Zie hier

Wat betreft de grootte van vogels moet men denken aan duiven en kippen.  Grote legkippen laten ze meestal met rust, zolang die niet in paniek raken wanneer de steenmarter hun eieren weghaalt. Uitzonderingen in voedsel is  er altijd zo is er ook wel eens een pauw gedood, die zelfs in een boom zat te slapen. U ziet het voedsel van de marters is erg gevarieerd.
Button

De pootafdruk van steenmarters

De loopsporen van steenmarters verschillen van patroon, al naar gelang de snelheid van het dier. Maar zijn wel te herkennen aan de kussentjes in de voetzolen. Bij steenmarters zijn die zo groot dat ze nauw tegen elkaar aanliggen. Bij de boommarter zijn ze kleiner die raken elkaar amper. De voetzolen van een boommarter is ook sterker behaard dan die van een steenmarter.

Voetzool van de steenmarter

De steenmarter een nuttig dier?

We kunnen u ook de vraag stellen. Wat is nuttig?
Ten voordele van de mens?
Dat zou dan voor de pels kunnen zijn. Dat was vroeger wel het geval maar tegenwoordig is de pels van de marter niet meer zo in trek.

Of voor de natuur?
In ieder geval is het wel zo dat wanneer u een steenmarter in de directe omgeving hebt dat u dan geen of een stuk minder last hebt van muizen. Dit is namelijk een zeer geliefd voedsel voor de marter.

Comment Section

60 reacties op “Steenmarter


Door Timmermans op 16 september 2013

Beste,

Ik heb meerdere steenmarters op zolder zitten. Diverse oplossingen om hen te verjagen helpt niet. Deze hebben een kitten van mijn kleinkind doodgebeten. Gaarne zsm een oplossing.

Vriendelijke groeten,
J Timmermans


Door H Bloemendaal op 17 oktober 2018

Beste

Een klem zetten is het na te. Anders een vangkooi voor katten plaatsen.


Door Gerrie op 12 november 2013

Valt een steenmarter ook mensen aan en hoe krijgen we hem uit de tuin.
bedankt


Door Tijmen op 12 november 2013

Goedemorgen mevr. Stroeve-Ridderhof,

Nee een steenmarter valt geen mensen aan. Ze zijn zelfs veel banger voor een mens tenzij je ze in het nauw drijft en wilt pakken. Ja dan kunnen ze wel bijten.
Maar uit de tuin krijgen is heel lastig. Dan zul je de tuin zo moeten afschermen dat er geen gaatje meer is om binnen te komen. Aan de andere kant ze vernielen niet de tuin hoor. Dus ook best wel leuk zo’n beestje eens in de tuin te zien 🙂

Groeten
Tijmen


Door Kees op 12 november 2013

Goedendag,
Onder onze dakpannen, tussen het dakbeschot en de pannen, zitten steenmarters. De ruimtes allemaal dicht maken, is ondoenlijk, vooral onder langs de goot.
hoe reageren marters op schrikdraad? Is het een (goede) optie om schrikdraad te spannen om de marters weg te houden?


Door Tijmen op 12 november 2013

Beste Kees,

Ik heb hier persoonlijk geen ervaring mee. Ik kan me voorstellen dat het werkt. Je moet het dan wel zo kunnen afschermen dat er geen andere wegen zijn. Anders komen de marters alsnog binnen.
Ik ben wel nieuwsgierig dat als u het gaat doen of het ook werkt. Wilt u me op de hoogte houden?

Er is ook een nieuw soort anti-marterspray op de markt. Dit op basis van de natuurlijke vijanden van de marter.

Groeten
Tijmen


Door Michiel op 15 juli 2017

Wat zijn dan de natuurlijke vijanden?


Door Reinier op 17 juni 2018

Leg chloortabletten op zolder en onder de dakpannen, ze gaan weg ivm de geur


Door jeanne op 11 januari 2014

Beste Tijmen en Kees
Wij hebben ook een steenmarter tussen het dakbeschot en wij weten ook niet hoe het beest weg te krijgen.
Apparaat met ultrasone geluid werken niet want er zit dakbeschot tussen
Dus ik hoor graag wat er werkt!!!

Hartelijke groeten jeanne


Door Tijmen op 11 januari 2014

Hallo Jeanne,

Ik heb een anti-marterspray op basis van geuren van de natuurlijke vijanden van de marters. Hij komt daar niet gauw in de buurt. Ik zou je er één op kunnen sturen waarmee je de marter verdrijft. Daarna is het wel zaak om alles goed af te dichten zodat je de marter in de toekomst weert.
Groeten
Tijmen


Door Rosier op 4 mei 2014

Steenmarter verjagen met Amonia werkt heel goed.
Het is ons gelukt, ik heb alle naden en kieren ingespoten met dat
spul en heb geen last meer.
Dit moet U doen als ze er zijn.
Vr.Groet.Door hans op 18 mei 2014

Voor de goede orde; steenmarters zijn GEEN knaagdieren maar behoren tot de marterachtigen.
Met vriendelijke groet,


Door martin huiting op 28 augustus 2014

Dakgootpreventie is de oplossing. Door middel van een aluminium geperforeerde afdekkap en een stalen vogelschroot kan de marter niet meer via de dakgoot / pannen onder het dakbeschot komen.


Door Tijmen op 29 augustus 2014

Ja Martin,
Dat is zeker één van de toepassingen die we adviseren. Maar dat is vaak niet de enigste weg die een marter gebruikt. Als een marter eenmaal in huis is probeert hij ook meerdere vluchtwegen te vinden/maken. Maar het is zeker een toepassing die niet vergeten moet worden. Ook in combinatie met Mustolet om de marter uit het huis te verdrijven en proberen deze een blokje om te laten lopen.
Groeten
Tijmen


Door Mulder op 6 oktober 2014

Hallo,

Enige tijd geleden laat gehad van een steenmarter. Toen dmv een sensor van de buurman een tijde niets gezien.

Wij wonen zelf op de hoek van een rij woningen. Ik kan niet zeggen waar hij zich nu bevind, de ene keer horen we wel wat geluid en andere avonden is het rustig.

Verder vroeg ik mij af hoe het nu precies met de beschermde status van de steenmarter.

Hebben jullie nog tips om dit aan te pakken?

Mvg,

Mulder


Door Tijmen op 15 oktober 2014

Dan kunt u het beste de toegangswegen wat inspuiten met Mustolet en proberen de wegen welke de marter naar binnen neemt dusdanig te weren.


Door h. wannet op 18 november 2014

Een goede ervaring heb ik met een stuk opgerold gegalvaniseerd kippengaas dat ik in de dakgoot heb gelegd. Het regenwater kan gewoon zijn weg vinden en de marter al weken niet meer gezien en gehoord


Door Gerrit op 21 november 2014

Wij wonen aan het eind van rijtje huizen en bij ons rent er ook regelmatig 1 of meerdere door de dakgoot. Ik ben ook zoekende naar een manier om dit te vermijden. Ik vroeg me af of een zooitje glasscherven in de goot leggen geen optie zou zijn. Ik wil graag voorkomen dat ze een weg naar binnen vinden. Iemand ervaring met glasscherven?


Door Tijmen op 22 november 2014

Hier zijn wij dus absoluut geen voorstander van Gerrit. Er zijn betere manieren om een marter te weren. Je kunt er beter een ongediertebestrijder bij vragen.
Groeten
Tijmen


Door nancy marchand op 30 november 2018

Glasscherven !!!!!! Ben je zot !


Door w op 19 januari 2015

ook wij hebben overlast van steenmarters,iedereen die ervaring hiermee heeft, heeft maar een advies … maar ja, dat willen wij ook weer niet .al hoewel het soms wel boven komt als hij ons weer uit de slaap haalt.Ook een van de auto,s heeft hij bezocht en wat uit de isolatiemateriaal gehaald
Wij hebben wc blokjes onder de pannen gelegd ,gaatjes geboord en met deo gespoten maar dit alles helpt dus niet,hij verplaatst zich regelmatig .Ook hebben we een val gezet met als resultaat een bange kat er in.Nu gaan we over op een electrisch kastje met hoge tonen.Ik ben benieuwd.


Door Tijmen op 27 januari 2015

Beste Wijnand,
Wat wij van de kastjes horen is dat na een periode de marter hier ook aan gewend is en deze geluiden zal negeren. De beste remedie is om zijn verblijfplaats wat in te spuiten met mustolet en daarna de toegangswegen naar die verblijfplaatsen inspuiten. Daarna proberen de toegangen dusdanig te weren dat hij niet meer binnenkomt.
Groeten
Tijmen


Door Simon op 7 februari 2015

Schrikdraad onder de dakgoot . Kan hij niet op het dak. Kan hij ook niet in huis. Hoop last gehad van marters
Heb niets tegen die beestjes. Schapen paarden koeien en weet ik wat staan toch ook achter schrikdraad omheining. Is toch ook dier vriendelijk. Beter dan prikkeldraad waar ze zich helemaal aan open kunnen halen. Laat die geiten wollen sokken types maar mooi praten. Tot dat ze zelf bijna elke nacht wakker worden. Of de kinderen die niet meer boven durven slapen. Dat is leuk! !! Kan ik ik die groene rakkers dan ook bellen? Heb die beesten 4 tot 5 jaar in huis gehad, Alles geprobeerd. Beestjes zijn slim. Levend aas zijn ze gevoelig voor. Maar om nou muizen konijnen in een vangkooi te gaan zetten ,ging mij te ver. In Duitsland is schrikdraad een veel toegepaste methode. Beestje krijgt een tikje stroom en komen nooit meer terug. Maar in dit Regel zieke land van ons ,mag je straks nog geen muis meer vangen. Ik heb nu al vier jaar geen marter meer in huis. Dit werkt!!!! Geen vergif, sprays, hoge tonen enz.


Door Tonnie Schenk op 7 augustus 2015

Ik heb gehoord dat menselijke urine rondsprayen ook helpt graag reactie van mensen die er ervaring mee hebben.


Door Tijmen op 17 augustus 2015

Ik ben benieuwd. Zelf denk ik dat dit niet voor langere perioden helpt.
Groeten
Tijmen


Door Danny op 4 september 2015

Ben vanavond tweede dwergkonijn verloren in vier weken tijd aan zoon … beest. Ga nu toch echt andere maatregelen nemen want het blijft mijn konijnen ruiken….. Liet deze juist op een natuurlijke manier in m’n tuin leven (niet in een hokje)


Door Tijmen op 21 december 2015

Hallo Danny,
ik denk dat we je kunnen helpen met Mustolet en deurhouders die we op bepaalde punten in de tuin plaatsen.
Groeten
Tijmen


Door Michael op 17 december 2015

mijn tuin is een geliefde plek om snachts te bezoeken door iig 2 steen marters, soms in de coniferen heg duidelijk hoorbaar door t kruisen wat daar plaatsvind. elke voedsel in de uitn opgeruimt maar dat mocht niet baten, door de bewegings melder blijkt t bezoek nog plaats te vinden. en vermoedelijk door de 5 omliggende tuinen met daarin ruim voorhande voedsel, en muizen/ratten denk k dat t door blijft gaan..


Door Sjannie op 10 april 2016

Pppffff schrok me net ern hoedje ,ik ging me kat binnen roepen hier in me strast ,dus ik rammelen met wat brokjes.zie ik ineens een beest uit de bosjes komen hij kijkt me aan op 5 meter afstand.ik dacht heey dit katje ken ik niet dus ik kom maar katje krijg je ook wat brokjes.rend hij raar hupelend weg dus ik op het net zoeken ward dit was zie ik de foto van een steenmarter heey dit was geen katje.hopelijk doet zon beest niks tegen mijn kat vond het best eng.


Door Harrij op 11 mei 2016

Hallo,

Wij hebben steenmarters onder de pannen. Uitwerpselen hebben we al gevonden en we horen ze. Wie kan ons helpen in Maastricht om van deze diertjes afgekomen en wie helpt ons om te voorkomen dat ze weer terug komen. Er moet dus iemand het dak op en die dan alle gaten en kieren bekijkt en eventueel dicht maakt.
m.vr.gr.
Harrij


Door Jan op 28 september 2017

Harrij heb je iemand gevonden in Maastricht die je kon helpen met het marterprobleem? Wij hebben nu hetzelfde probleem.Door Mirjam op 5 juli 2016

Wij hebben last van steen marters onder de dakpannen! Wie kan ons helpen?


Door Sanneke op 29 augustus 2016

Vannacht kon ik weer niet slappen van vreemd piepend tjilpend geluid uit de tuin (raam stond open wegens zwoele nazomeravond). We wonen tegen het drielanden-punt aan in een dorp wat omgeven is met heuvels en bossen. Dus vleermuizen….en veelheid aan vreemde beestjes zijn we wel gewent. Maar zins een half jaar zijn de mussen bij de buren plots verdwenen. Vind ik vreemde (ik dacht eerst braakballen in worstvorm) aan ontlasting versprijd in onze tuin, en zagen mijn man en ik al meermaals een marter op enkele meters van ons huis vandaan wegrennen in het donker.

Maar nu lijkt het er sterk op, dat dit een steenmarter is die ons tuin tot veilige haven heeft toegeigend met nu dus een nestje jongen!
Ik vind keer op keer hele of deels kadavers van vogels en muizen in onze tuin. We wonen in een heel oud huis en ik ben enigzins bezorgt dat hij of zij een weg in ons huis gaat vinden! We hebben twee hybride katten die niet zonder tuigje buiten komt, helpt aanwezogheid van katten om zo’n Marter buiten de deur te houden?

Mvg


Door Tijmen op 30 augustus 2016

Nee ik denk niet dat de katten afdoende is om de steenmarter buiten te houden. Maar de steenmarter zal niet direct in de woning zelf komen zoals keuken, kamer ed. maar meer op de zolder onder het dakbeschot en evt. via de spouw tussen het plafond. En daar komt de kat dan weer niet.


Door Willem op 27 september 2016

werkt voor geen meter


Door Tijmen op 1 oktober 2016

Ha Willem,
Dank voor je reactie. ik heb de database gefilterd op ……@hotmail.com maar kom deze niet tegen. Als je mij belt kunnen we een afspraak maken om te kijken of we er samen uitkomen om je van deze beestjes af te helpen.
Tijmen


Door Nicole op 12 oktober 2017

zou het kunnen dat ik de steenmarter(s) ruik door de muur heen? Wanneer ik in bed lig dan word ik ’s nachts vaak wakker van prikkels in mijn neus, het stinkt dan verschrikkelijk in de slaapkamer, vooral in de hoek van de kamer (precies waar ik met mijn hoofd lig) Hoe het beest in de geïsoleerde spouwmuur komt is mij nog steeds niet duidelijk. Hoe kom ik hier achter? P.s.: ik slaap beneden (bungalow)


Door Tijmen-vanSteeg op 16 oktober 2017

Hallo Nicole,
Het is mogelijk maar dan zul je ook lawaai horen. Je zou dan toch eens een goede bestrijder moeten raadplegen of die ingangen kan vinden. Maar het zou ook van spitsmuizen kunnen zijn. Die stinken ook behoorlijk.
Tijmen


Door Renée op 24 oktober 2017

Die stank Nicole is zeer waarschijnlijk van een prooi die steenmarters op zolders, plafonds en misschien ook wel in spouwmuren leggen. Een echte lijkenlucht waar je kotsmisselijk van wordt


Door Ralf op 18 november 2017

Hoi Tijmen, wij wonen vlakbij Hoorn in een vrijstaand huis in een klein dorp. We hebben regelmatig een muis op het plafond beneden. Die weten we met gifkorrels tot nu toe wel weg te krijgen. Maar de afgelopen nachten horen we gestommel op hetzelfde plafond. Alsof er een dier met stenen of walnoten of zo aan het sjouwen is. Het klinkt niet als een muis, die hoor je lopen met hun pootjes, dit klinkt zachter. Enig idee wat het kan zijn en wat eraan te doen? We zouden sowieso ook wel eens willen weten waar de muizen en ook dit dier binnen komen. Gr. Ralf


Door Tijmen-van-Steeg op 18 november 2017

het best kunt u eens rondom uw huis lopen en kijken waar er overal openingen zijn waar de diertjes naar binnen kunnen. of evt. een wildcamera plaatsen.
geeft ook veel informatie
gr
tijmen


Door carel op 24 november 2017

ik heb ook een marter maastricht.
ik hoor hem in de hoek van de garage is nu al het piepschuim aan kapot vreten ik weet niet als daar zijn hol is anders doe ik het dicht puren ik weet dus niet waar hij binnen komt hij loop door de garage waar ik muizenklemmen heb staan maar zelfs de muizen klemmen verdwijnen spontaan.ik wil wel spray gebruiken maar dan moet ik zeker weten als hij niet binnen is anders heeft dit toch geen zin???? ik heb hem op de camara gezien bij me in de garage,


Door Tijmen-van-Steeg op 24 november 2017

Hallo Carel,
Ik lees dat je iets wilt dicht purren. Maar dat is niet doeltreffend hoor. Pur knagen en krabben ze heel snel kapot als ze naar binnen willen. Je zult echt betere materialen moeten gebruiken.
Steenmarters vangen veel muizen dus de kans is groot dat ze de muis in de klem meenemen en dat je die klem ergens anders terug vindt.
Wanneer je weet waar hij ongeveer zijn plaats heeft zou ik daar proberen wat in de buurt te spuiten. misschien door een kier of met een rietje door een gaatje heen en zo verdrijf je hem naar buiten.
Groeten
tijmen


Door Catharina Nanninga-Hemmer. op 26 november 2017

Mijn kleindochter heeft een aanbouw kamer waarbonen een schuin pannendak wen al een paar jaar last van de Fam. Steenmarter. Op haar plafond zit een gore natte plek die steeds groter wordt en kan snachts niet slapen van het lawaai. Ze heeft twee hamsters die zich niet meer laten zien. Van alles al geprobeerd zonder resultaat. Kan dat voor haar gezondheid geen kwaad.?


Door Tijmen-van-Steeg op 28 november 2017

nee een steenmarter kan voor je gezondheid geen kwaad. Wel voor het plafond als ik het zo lees
Groeten
Tijmen


Door Björn op 30 januari 2018

Kun je rattenvallen plaatsen voor steenmarters? Zo ja wat kun je er het beste in leggen?


Door Tijmen-van-Steeg op 30 januari 2018

Ha Bjorn,
1. Ik neem aan dat je weet dat je strafbaar bent als je steenmarters vangt.
2. Steenmarters zijn een behoorlijk stukje groter als ratten. Met een rattenklem gaat dus niet lukken. Er zijn wel inloopvallen voor steenmarters die zijn van een redelijk formaat en daar zou je dan bijv. eieren in kunnen leggen. De vangkooien mogen wel verkocht worden maar vangen mag niet…

Tijmen


Door Pijper op 20 maart 2018

Dag,

Kan een mens de geursporen van een steenmarter verspreiden door schoenen. Bij mijn moeder is een steenmarter in de auto actief. Kan zei geursporen meenemen door bv. haar schoenen bij ons op de oprit. De auto komt hier zelden.


Door Tijmen-van-Steeg op 20 maart 2018

Goeie vraag,
Ik heb er geen ervaring mee, maar het lijkt mij niet aannemelijk.
Tijmen


Door bertus op 2 mei 2018

heb een matter in mijn duivenhok gehad 21 duiven dood alles dichtgemaakt met gaas wat kan ik nog meer doen om de matter te weren ????


Door Tijmen-van-Steeg op 15 mei 2018

Hallo Bertus,
Je hebt het al op de beste manier aangepakt door goed te weren. Andere middelen die worden ingezet zijn
Anti marterspray (moet je ong. 1x per maand sprayen)
Stroomplaatjes (op die plaats aanbrengen waar hij loopt of binnenkomt, werkt op batterijen)
Ultrasoon geluiden (ben ik niet zo van overtuigd)


Door Resie op 15 november 2018

Al onze 5 kippen vermoord door een marter en 2 ervan zelfs overdag de andere 3 heeft hij vannacht gedood.
Rond 11 u zie ik hem doodleuk weer naar het hok lopen ,ik denk gaan kijken of hij wel alles heeft.
Het was een groot beest lange staart en grijsbruin.
Nieuwe kippen kopen heeft geen zin denk ik.


Door Joke op 30 november 2018

Ik denk dat wij ook een steenmarter horen. Af en toe hoor ik s nachts een knagend geluid. Het is maar heel kort….paar seconden en dan stopt het en hoor ik het niet weer. Wij hebben vogelschroot onder de dakpannen langs. Kan een steenmarter het dak op klimmen en daar ergens nog onder de pannen komen of is het alleen vanuit de onderste rand?


Door Tijmen-van-Steeg op 8 december 2018

Ha Joke,
Wanneer er iets ruimte tussen pannen is gaat hij daar wel doorheen ja.
Groeten
Tijmen


Door Jelena op 8 januari 2019

Iemand schreef over rollende walnoot geluid. Dat heb ik ook. Wat is dat?
Ik hoor ook krabbende geluid onder de dak. Is dat martel? Hoe onderscheid je martel van een rat? Ik bedoel geluid..


Door Tijmen-van-Steeg op 9 januari 2019

Ha Jelena,
Een marter maakt veel meer lawaai. Of dat je een inbreker op zolder hoort. Rollende walnoot kan ook van muizen komen.
Ik denk dat je eens moet controleren of je geen muizen uitwerpselen kunt vinden.
Tijmen


Door Ruud op 22 maart 2019

Hoe zit het met honden en marters? Wij zijn hier net komen wonen met 2 blaffende honden en onder de dakpannen van ons tuinhuisje horen we denk ik een marter. Slaat die op de vlucht als hij die honden in de tuin hoort? En als we zo’n ultrasoon apparaat kopen, is dat dan ook niet vreselijk voor de honden?


Door Tijmen-van-Steeg op 26 maart 2019

Hallo Ruud,

Een marter gaat niet altijd voor de honden op de vlucht. Er zijn sommige die toch brutaler zijn en er zich niet wat van aantrekken. Een ultrasoon apparaat daar kunnen honden wel last van hebben ja. Je zou dan het beste deze ultrasoon marterverjager daar bij de dakpannen kunnen installeren. Die laat namelijk alleen het geluid horen op het moment dat er een beweging van die marter is. En geeft daarbij ook lichtflitsen om af te schrikken.
Bekijk hier de ultrasoon marterverjager

Plaats een reactie


*