Muizen

Verschillende soorten muizen

Hoewel een muis op het eerste gezicht gewoon een muis lijkt, zijn er wel degelijk verschillen tussen muizensoorten. Er zijn bruine en grijze muizen en muizen die zich alleen in de natuur of vooral in gebouwen ophouden. Op deze pagina beschrijven we de verschillen tussen bosmuizen, veldmuizen, huismuizen en huisspitsmuizen. Of heeft u een muis in huis welke u gelijk wilt bestrijden?

Wilt u ook zelf de muizen vangen?
Hier vindt je alle soorten muizenvallen en gif

Een bosmuis eet groene plantendelen, noten, zaden, insecten en wormen. Zoals de naam al zegt leven bosmuizen bij voorkeur in bosranden met dichte grondbegroeiing of op andere open plekken met veel bomen en struiken. Een bosmuis eet dan ook geen muizengif.

Deze muizen zijn moeilijk met klemmen of vallen te vangen. Daarentegen gaan deze muizen na verloop van tijd ook vanzelf wel weer de woning uit maar dat kan soms wel even duren. Dat is ook afhankelijk van het weer.

Door veel consumenten worden dan vaak de lijmvallen ingezet. Dit is niet de meest  humane manier maar het werkt wel snel. Je kunt deze lijmplanken die voorgeperforeerd zijn in vele verschillende vormen vouwen ook als een soort van tunneltje. Op het moment dat een muis er op stapt zit deze ook gelijk vast en gaat van stress snel dood.

De Huisspitsmuis

De huisspitsmuis is een alleskunner: de (grijs)bruine muis met zijn opvallend smalle schedel die uitloopt in een puntige neus, is vlug en kan goed zwemmen. Volwassen huisspitsmuizen worden tussen 6 en 9 cm groot. De muizen vallen op door hun sterk glanzende vacht. Zijn muizen in huis gevaarlijk?

Een huisspitsmuis kan herkend worden aan zijn fluitende of tjilpende geluid. Omdat huisspitsmuizen vooral ’s nachts actief zijn, is hun geluid dan ook het sterkst waarneembaar.
Een huisspitsmuis houdt van insecten en eet larven, wormen, slakken en spinnen. Ook plantaardige materialen behoren tot het voedsel.
Huisspitsmuizen leven vooral in ruig gedekt terrein zoals kreupelhout, struikgewas en bosranden en tuinen. De menselijke bebouwing is vooral in trek: een huisspitsmuis leeft graag daar waar de mens zijn sporen nalaat. Opvallend detail: een huisspitsmuis eet per dag zijn eigen gewicht aan voedsel op.

6 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
  • reza 1 jaar geleden Reageren
    muis
    ik vind het maar zielig breng ze gewoon ver weg of neem ze in huis echt hoor ik snap dit 🤬wij hebben ook muizen en nu zijn ze deel van onze familie🥰
  • Susanne Gabriels 5 jaar geleden Reageren

    Wij hebben een heel klein, heel donker muisje, dat vrolijk rondrent door de kamer, maar niets eet. Volgens mij komt hij 's avonds naar binnen, en gaat overdag naar buiten. Je hoort hem nooit. Wat is dit er voor één?
    • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

      Veldmuisje?
  • Kai 5 jaar geleden Reageren

    Ik snap er geen reet meer van.

    Ik had 1 muis, misschien 2 in mijn slaapkamer.

    De dag dat ik de klemmen ontving heb ik eerst alle gaten met staalwol afgesloten.

    Daarna heb ik em nog gezien maar sinds ik de klemmen op strategische plekken heb geplaatst zie ik em niet meer.

    Alle plekken waar normaal keutels lagen is ie niet meer geweest, vind ook geen nieuwe keutels, hoor geen geknaag maar hij is niet in 1 van mijn vallen gelopen :S
  • Kimes 9 jaar geleden Reageren

    Wij wonen buiten, hebben veel last van muizen. Omdat onze honden ook muizen vangen en ze soms op eten wil ik niet werken met gif.

    Daarom werken we met de traditionele klemvallen. Probleem sinds een paar weken, een ander beest vreet de muizen op, soms ligt het kopje alleen nog in zo'n gesloten plastic klem maar vaak is muis met klem compleet weg.

    Gisteren een muisje in de klem en die heb ik vervolgens op een grotere klem gelegd. Vanmorgen muisje wel weg maar de klem nog gespannen. Volgende keer wil ik het dode muisje er op vastbinden maar.....................wat voor roofdiertje kan dit zijn?

    Bij voorbaat dank voor uw antwoord en groet,

    Kimes
  • Elants Amersfoort 10 jaar geleden Reageren


    We zijn goed en heel vriendelijk geholpen, we horen de muizen nog wel maar geven het nog even de tijd! Dhr te Wierik (ongediertebestrijder te Amersfoort) heeft gezegd dat als ze na een week niet "weg" zijn we terug moeten bellen en dat hij dan terug komt!


Reageren

Reageren