Page content

Muizen

Verschillende soorten muizen

Hoewel een muis op het eerste gezicht gewoon een muis lijkt, zijn er wel degelijk verschillen tussen muizensoorten. Er zijn bruine en grijze muizen en muizen die zich alleen in de natuur of vooral in gebouwen ophouden. Op deze pagina beschrijven we de verschillen tussen bosmuizen, veldmuizen, huismuizen en huisspitsmuizen. Of heeft u een muis in huis welke u gelijk wilt bestrijden?

Wilt u ook zelf de muizen vangen?
Hier vindt je alle soorten muizenvallen en gif

De bosmuis

De bosmuis valt op door zijn bruine kleur. De rug van een bosmuis is licht-geelbruin tot donkerbruin, terwijl de buik van de muis licht is. Op de grens van de rug en buik van de bosmuis is een oranjebruine scheiding zichtbaar.

Bosmuizen worden relatief groot en hebben een opvallende, spitse snuit en grote uitstaande oren. Ook opvallend zijn de lange start en de grote zwarte ogen van de bosmuis. Een volwassen bosmuis wordt tussen de 7,5 cm en 10 cm groot. De staart van de muis is ongeveer even lang als zijn lichaam.
Bosmuizen graven en klimmen veel. Dankzij hun lange achterpoten zijn het bovendien uitstekende springers die per keer tot wel 65 cm hoog en 80 cm ver kunnen springen.

Een bosmuis eet groene plantendelen, noten, zaden, insecten en wormen. Zoals de naam al zegt leven bosmuizen bij voorkeur in bosranden met dichte grondbegroeiing of op andere open plekken met veel bomen en struiken. Een bosmuis eet dan ook geen muizengif.

Deze muizen zijn moeilijk met klemmen of vallen te vangen. Daarentegen gaan deze muizen na verloop van tijd ook vanzelf wel weer de woning uit maar dan kan soms wel even duren. Dat is ook afhankelijk van het weer.

Door veel consumenten worden dan vaak de lijmvallen ingezet. Dit is niet de meest  humane manier maar werkt wel snel. Je kunt deze lijmplanken die voorgeperforeerd zijn in vele verschillende vormen vouwen ook als een soort van tunneltje. Op het moment dat een muis er op stapt zit deze ook gelijk vast en gaat van stress snel dood.

De huismuis

De vachtkleur van de huismuis varieert tussen lichtbruin en donkergrijs. De huismuis heeft een slank lichaam met een spitse kop en grote oren. Een muizenstaart van de huismuis is dun en even lang als of langer dan het lichaam van het beestje. Dit lichaam wordt tussen 7 cm en 10 cm lang.

Huismuizen leven vooral in gebouwen, vaak boven plafonds. Ze eten alles maar geven de voorkeur aan graan, peulvruchten en noten. In huizen doen huismuizen zich ook graag tegoed aan alles wat maar eetbaar is, zoals chocola, koekjes en broodbeleg.

Een huismuis laat zich gemakkelijk vangen met een originele muizenval

De veldmuis

Veldmuizen zijn bruin tot grijsbruin van kleur en hebben een lichtbruine buik. Een veldmuis wordt circa 9,5 cm tot 12 cm groot en is plomp gebouwd. De ogen en oren van de veldmuis zijn in zijn vacht verborgen, waardoor de muis kortharig en glad lijkt. Een pasgeboren veldmuisje is helemaal kaal en bovendien blind.

De veldmuis is een goede graver die graag zijn tijd doorbrengt op droge, zonnige plaatsen. Beschutting is voor een veldmuis belangrijk: vooral ruige en dichtbegroeide omgevingen zijn favoriet, maar veldmuizen brengen ook veel tijd door in ondergrondse, zelfgegraven holen. Veldmuizen eten graangewassen, bollen, aardappelen, kool en wortels. In boomrijke omgevingen eten ze ook boomschors.

De huisspitsmuis

De huisspitsmuis is een alleskunner: de (grijs)bruine muis met zijn opvallend smalle schedel die uitloopt in een puntige neus, is vlug en kan goed zwemmen. Volwassen huisspitsmuizen worden tussen 6 en 9 cm groot. De muizen vallen op door hun sterk glanzende vacht. Zijn muizen in huis gevaarlijk?

Een huisspitsmuis kan herkend worden aan zijn fluitende of tjilpende geluid. Omdat huisspitsmuizen vooral ’s nachts actief zijn, is hun geluid dan ook het sterkst waarneembaar.
Een huisspitsmuis houdt van insecten en eet larven, wormen, slakken en spinnen. Ook plantaardige materialen behoren tot het voedsel.
Huisspitsmuizen leven vooral in ruig gedekt terrein zoals kreupelhout, struikgewas en bosranden en tuinen. De menselijke bebouwing is vooral in trek: een huisspitsmuis leeft graag daar waar de mens zijn sporen nalaat. Opvallend detail: een huisspitsmuis eet per dag zijn eigen gewicht aan voedsel op.

Kiest u ook voor de diervriendelijke manieren van muizen vangen?
Koop hier diervriendelijke muizenvallen

U wilt een bestrijder bij u uit de buurt? klik hier onder.

Groningen        : Vindt bestrijders in Groningen
Friesland           : Vindt bestrijders in Friesland
Drenthe              : Vindt bestrijders in Drenthe
Overijssel           : Vindt bestrijders in Overijssel
Gelderland        : Vindt bestrijders in Gelderland
Flevoland           : Vindt bestrijders in Flevoland
Utrecht                : Vindt bestrijders in Utrecht
Noord Holland: Vindt bestrijders in Noord Holland
Zuid Holland    : Vindt bestrijders in Zuid Holland
Zeeland               : Vindt bestrijders in Zeeland
Brabant               : Vindt bestrijders in Brabant
Limburg              : Vindt bestrijders in Limburg

Comment Section

4 reacties op “Muizen


Door Elants Amersfoort op 9 april 2013

We zijn goed en heel vriendelijk geholpen, we horen de muizen nog wel maar geven het nog even de tijd! Dhr te Wierik (ongediertebestrijder te Amersfoort) heeft gezegd dat als ze na een week niet “weg” zijn we terug moeten bellen en dat hij dan terug komt!


Door Kimes op 18 december 2014

Wij wonen buiten, hebben veel last van muizen. Omdat onze honden ook muizen vangen en ze soms op eten wil ik niet werken met gif.

Daarom werken we met de traditionele klemvallen. Probleem sinds een paar weken, een ander beest vreet de muizen op, soms ligt het kopje alleen nog in zo’n gesloten plastic klem maar vaak is muis met klem compleet weg.

Gisteren een muisje in de klem en die heb ik vervolgens op een grotere klem gelegd. Vanmorgen muisje wel weg maar de klem nog gespannen. Volgende keer wil ik het dode muisje er op vastbinden maar…………………wat voor roofdiertje kan dit zijn?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord en groet,

Kimes


Door Susanne Gabriels op 9 november 2018

Wij hebben een heel klein, heel donker muisje, dat vrolijk rondrent door de kamer, maar niets eet. Volgens mij komt hij ’s avonds naar binnen, en gaat overdag naar buiten. Je hoort hem nooit. Wat is dit er voor één?


Door Tijmen-van-Steeg op 10 november 2018

Veldmuisje?

Plaats een reactie


*