Page content

Mollen

De mol (Talpa)

Mollen zijn zoogdieren die we slechts weinig tegenkomen. De diertjes worden zo’n 13 tot 15 cm lang. Veelal komen we zwarte mollen tegen, maar de pels kent allerlei kleurvariaties. Zo zijn er ook witte, lichtbruine en goudkleurige mollen. Opvallend is dat de haren van de mol geen groeirichting kennen. Ze zijn dus altijd glad. Dit is om de verplaatsing van de mol door gangen te bevorderen. Zou het haar een groeirichting kennen, dan zou het voor een mol moeilijk worden om zich vooruit of achteruit door een gang te bewegen.
De mol heeft tastharen op de punt van zijn staart en aan de buitenrand van zijn graafpoten. Met deze tastharen verkent hij zijn omgeving. De graafpoten zijn breed, terwijl de handpalmen naar binnen zijn gericht zodat de mol veel grond kan verzetten.

Leefomgeving van de mol

Mollen leven op zichzelf en hebben hun eigen gangenstelsels. Deze stelsel worden uitgegraven met een snelheid van 12 tot 15 meter per uur. Vooral losse, humusrijke grond met veel wormen en een relatief lage waterstand zijn populair. Vandaar dat mollen veel in parken, weilanden en gazons te vinden zijn. Een mol hoeft overigens niet bang te zijn voor water: hij kan niet alleen goed graven maar ook goed zwemmen en klimmen.
Een mol leeft van de insectenlarven en wormen die hij tijdens het graven tegenkomt. Jonge mollen verplaatsen zich bovengronds en pikken daar hun graantje mee.
U wilt een bestrijder bij u uit de buurt? klik hier onder.

Groningen        : Vindt bestrijders in Groningen
Friesland           : Vindt bestrijders in Friesland
Drenthe              : Vindt bestrijders in Drenthe
Overijssel           : Vindt bestrijders in Overijssel
Gelderland        : Vindt bestrijders in Gelderland
Flevoland           : Vindt bestrijders in Flevoland
Utrecht                : Vindt bestrijders in Utrecht
Noord Holland: Vindt bestrijders in Noord Holland
Zuid Holland    : Vindt bestrijders in Zuid Holland
Zeeland               : Vindt bestrijders in Zeeland
Brabant               : Vindt bestrijders in Brabant
Limburg              : Vindt bestrijders in Limburg

Comment Section

0 reacties op “Mollen

Plaats een reactie


*